Едем Бекіров / скріншот - Facebook, Телеканал ATR

Підконтрольний Кремлю "Центральний районний суд" у тимчасово окупованому Сімферополі ухвалив примусово доставити на засідання звільненого в рамках обміну у вересні 2019 року українського активіста Едема Бекірова.

Як у Facebook повідомляє "Кримська солідарність" з посиланням на адвоката Олексія Ладіна, сьогодні в «суді» продовжився розгляд матеріалів кримінальної справи щодо Бекірова, яку нещодавно було відновлено.

"На цьому засіданні "прокурор" заявила клопотання про примусовий привід, незважаючи на документи, які надав захист, про те, що він уже не зареєстрований у Сімферополі, а зареєстрований у Новоолексіївці, багато медичних документів про те, що він проходив і проходить лікування, в тому числі стаціонарне, і йому проведено операції на території України. Зараз він входить до групи ризику, і будь-які відвідування будь-яких громадських місць йому суворо заборонені лікарями", - сказав адвокат.

Відео дня

Читайте також"Окупанти бояться нас": Бекіров звернувся до кримських татар із потужною промовою (відео)

За словами Ладіна, "суд" проігнорував аргументи захисту, мотивуючи своє рішення тим, що він не довіряє копіям документів, а оригінали надані не були, і задовольнив клопотання обвинувачення про примусовий привід на 22 травня.

Як повідомляв УНІАН 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом. Його обвинуватили в зберіганні, поширенні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових набоїв.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Однак, незважаючи на тяжкий стан здоров'я Бекірова, його утримували в СІЗО.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, дані під час слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував тоді, коли нібито "передавав вибухівку і боєприпаси".

7 вересня 2019 року в рамках обміну утримуваними особами Бекіров повернувся в Україну. У РФ він залишається в статусі обвинувачуваного.

10 і 30 вересня в Києві Бекірову зробили операцію на серці.

14 травня 2020 року адвокат Бекірова повідомив, що "суд" відновив розгляд кримінальної справи проти нього.