Ілюстрація / REUTERS

Попит на українських фахівців за кордоном продовжує зростати, тож Україні слід негайно впроваджувати системну державну політику з протидії "відтоку мізків".

Таку думку висловили низка експертів у сфері економіки, йдеться у сюжеті "5 каналу"

"Поки що – я це підкреслюю, поки що – трудова міграція українців із України не несе великої загрози для нашого економічного розвитку. Але рано чи пізно люди почнуть для себе обирати можливості майбутнього проживання, і обиратимуть країну, в якій вони захочуть залишитися. І ось тут з’явиться питання: чи захоче трудовий мігрант залишитися в Україні. І ось це вже нестиме в майбутньому загрозу для нашого економічного розвитку", – попередив президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Експерти констатують, що іноземні фірми з підбору кадрів розміщують у соцмережах усе більше оголошень із "вигідними пропозиціями" для українських спеціалістів, особливо звертаючи увагу на представників технічних спеціальностей. 

"Країни-сусіди, не тільки Польща. Це саме робить Білорусь, де пів мільйона наших мігрантів, Росія, Китай забирають наші технічні кадри, інші країни Азії... Вони всі зацікавлені максимально забрати наші технічні кадри, тому що передусім це висока якість, низька ціна", – пояснив директор Українського інституту аналізу і менеджменту політики Руслан Бортник.

При цьому, на думку аналітиків, "полювання" на трудові кадри з України у перспективі лише посилюватиметься, адже Європа істотно "старіє" і потребує досвідчених рук. Тож Україні слід негайно впроваджувати системну держполітику з протидії "відтоку мізків", зокрема, запроваджуючи підтримку вітчизняного бізнесу, який системно інвестує в людський ресурс.