Фото REUTERS

Експерти пропонують скликати засідання Ради національної безпеки і оборони України, в ході якого слід обговорити накопичені проблеми в українській системи освіти в контексті національної безпеки, оскільки їхнє ігнорування призводить до дефіциту абітурієнтів математичних і технічних спеціальностей, а великі промислові підприємства, які є основою національної економіки, вже сьогодні відчувають кадровий голод.

Як повідомляється в матеріалі УНІАН, підсумком цього засідання, на думку експертів, має стати Національна стратегія розвитку освіти на 2022-2030 роки.

"Зараз діє указ президента від 25 червня 2013 року "Про Національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року". Також важливо опрацювати питання розробки та затвердження Державної програми "Учитель" на 2022-2030 роки. Подібна програма вже у свій час затверджувалася урядом – ще в далекому 2002 році. Це необхідно зробити для поліпшення ситуації з підготовкою і державною підтримкою вчителів і середньої освіти, в цілому, в країні", - сказав експерт у сфері освіти Андрій Черних.

Відео дня

Наступним важливим кроком, за словами експертів, має стати розробка стратегії розвитку професійно-технічної освіти. Необхідно ввести систему профорієнтації в школах: проводити відповідні тести на визначення навичок і схильностей учнів, "днів відкритих дверей" на заводах і фабриках, що мають важливе державне значення. Також необхідно вирішити питання профільного навчання школярів в останніх трьох класах і дати їм можливість поглиблено вивчати ті предмети, до яких у них лежить душа, і які будуть корисні для них в подальшому навчанні у вищих або професійно-технічних установах. Інша важлива проблема, що потребує вирішення вже зараз - інвестиції в матеріально-технічне оснащення навчальних аудиторій, яке безпосередньо впливає на якість одержуваних знань.

При цьому, експерти підкреслюють, що, перш за все, державі необхідно направити сили в популяризацію математико-технічних спеціальностей, щоб показувати молодим українцям та їхнім батькам, що математичні, інженерні, технічні та наукові спеціальності – перспективні, і майбутнє – саме за ними, оскільки Україна потребує саме таких кадрів, що виливається в гідні суми зарплат, одержуваних фахівцями цього профілю.

В іншому випадку, якщо зазначені кроки не будуть зроблені, Україна ризикує в майбутньому залишитися без великих промислових підприємств, які вже зараз відчувають дефіцит молодих кваліфікованих фахівців.