Хірурги Львова створили "диво" та відновили половину обличчя бійцю ЗСУ / фото facebook.com/1tmolviv

Львівські хірурги провели надскладну операцію 44-річному бійцю ЗСУ Роману Єрмоленко з Дніпропетровщини, який під час артобстрілу росіян втратив майже всю праву частину обличчя.

Подробиці історії поранення та відновлення чоловіка повідомили у Центрі, "Незламні". Захисник України служив у складі 92-й окремій механізованій бригади. У жовтні 2022 року Роман разом з побратимами потрапив під обстріл окупантів у Луганській області (в районі Стельмахівки). Тоді вижити вдалося лише 3 захисникам з групи у 12 осіб.

Роман опинився серед цих "щасливців", однак мав критичні поранення. Спершу чоловік потрапив до Харкова, а потім перебував в одній із київських реанімацій. Після двомісячних старань лікарів, які врешті врятували його життя, Роману довелося ампутувати нижню кінцівку.

Відео дня

Також йому провели численні операції, щоб врятувати обличчя - там утворилася вм'ятина без кісткової основи.

Загалом боєць витримав 68 оперативних втручань й близько 60 переливань крові. 

"Найстрашніше, це коли ти усвідомлюєш свій стан і свою безпорадність. Я не хотів, не уявляв своє життя таким", - згадує про свій стан Роман.

До Львова у центр "Незламні" чоловік потрапив на реконструкцію обличчя та протезування ноги. Хірурги вже провели Роману надскладну операцію зі встановлення індивідуального титанового протезу верхньої та нижньої щелепи, скронево-нижнього щелепного суглоба та дна орбіти.

Бійцю ЗСУ Роману Єрмоленко встановили індивідуальний титановий протез в зоні обличчя / фото facebook.com/1tmolviv

За словами щелепно-лицевого хірургу Олег Ковтуняка, ризики під час операції були чималі: якби протез "не прижився", його б довелося зняти, а обличчя Романа на все життя залишилося б деформованим.

Однак, за підсумком, все вдалося. Наразі Роман проходить реабілітацію й може вільно розмовляти та їсти. Також він пережив протезування кінцівки, тому також навчається наново ходити. 

У чоловіка є двоє дітей: дівчинка 19-ти років та 11-річний син, тому йому є задля кого відновлюватися, йдеться у повідомленні. 

У Чернівцях лікарі зробили пацієнту нову щелепу з ребра

Нагадаємо, що минулого місяця хірурги-стоматологи Чернівецької обласної лікарні провели чоловіку операцію на щелепі, використавши для відновлення кістки його власне ребро. 

Власне, з нього хірурги змоделювали імплант, який встановили на місці відсутньої ділянки нижньої щелепі. Зазначалося, що чоловік отримав пошкодження на обличчі внаслідок травми та не міг нормально їсти та розмовляти. 

Вас також можуть зацікавити новини: