Місце вручення повістки законом не регулюється / фото Depo.ua

Вручати повістки військовозобов'язаним в Україні мають право співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (колишніх військкоматів), представники органів місцевого самоврядування та поліції.

Про це розповіла 24 каналу юрист Катерина Аніщенко.

"Як правило, вручення повістки відбувається за участю співробітників військкомату і представника поліції. Законодавчих вимог щодо місця вручення повісток немає. Тобто вони можуть видаватися в громадських закладах, на робочих місцях, в будинках і т.д.", - пояснила вона.

Відео дня

Також українцям нагадали, що вручення повістки не означає автоматичне відправлення на фронт, однак така ймовірність є.

Повістки можуть видавати з метою уточнення облікових даних, направлення на проходження медичної комісії, призову на строкову військову службу (зараз не видається). Також існує повістка мобілізаційного розпорядження, яку також називають "явкою з речами".

Раніше українцям пояснили деякі деталі щодо мобілізації 2022. Зокрема, за словами начальника Управління персоналу штабу Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, вручення повістки громадянину України у будь-якому місці, не забороненому законом, не означає миттєвого призову в армію. Воно необхідне в першу чергу для того, щоб людина стала на військовий облік.

Як писав УНІАН, 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. В Україні оголошені воєнний стан і загальна мобілізація. На період дії воєнного стану чоловікам-громадянам України віком від 18 до 60 років обмежено виїзд за межі країни.