До Печерського районного суду взагалі не пускають журналістів на жодне відкрите засідання / фото УНІАН

Член Верховного суду, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Михайло Смокович пообіцяв поставити питання щодо обмеження доступу журналістів на відкриті судові засідання перед Радою суддів.

Про це він заявив кореспонденту УНІАН після завершення пленуму Верховного суду, відповідаючи на запитання, чому голови того чи іншого суду встановлюють свої порядки допуску журналістів на судові засідання.

"Принципи відкритості і гласності судочинства повинні бути дотримані, але у зв’язку з пандемією встановлені певні правила, якими обмежено допуск до судових засідань. Тотальної заборони на відвідування судових засідань, звісно, бути не може, і якщо зала судових засідань дозволяє перебувати на засіданні не учасникам процесу, то вони мають бути допущені, але з врахуванням законодавства щодо дотримання карантинних правил", - зазначив Смокович.

Відео дня

Відповідаючи на уточнююче запитання, чому в одних судах все ж таки допускають журналістів у залу суду, а в інші, для прикладу, в Печерський районний суд, журналістам потрапити взагалі неможливо, Смокович сказав:

"Я це питання поставлю перед Радою суддів України, оскільки саме вони відповідають за це. Але я вперше від вас почув, що є такі розпорядження - не допускати журналістів. Можу лише сказати, що якщо тотальна заборона (на відвідування відкритих судових засідань не учасниками процесу - УНІАН) передбачена розпорядженням голови суду, то офіційно заявляю, це є порушенням. Вже сьогодні після нашої розмови я зателефоную голові Ради суддів України і попрошу, щоб вони винесли це питання на порядок денний".

Читайте також"Журналістів пустять у кулуари": Разумков розповів, коли парламент зможе повернутися до звичної роботи

Варто зазначити, що з початку карантинних заходів у багатьох судах Києва обмежили, а то й взагалі заборонили доступ до відкритих судових засідань для журналістів та інших вільних слухачів. Охоронці не пускають представників преси на засідання, посилаючись на наказ голови того чи іншого суду. Зокрема, до Печерського районного суду взагалі не пускають журналістів на жодне відкрите засідання.

Вас також можуть зацікавити новини