У подвір’ї просто неба серед клумб розставлені скульптури Леніну і Жукову / obozrevatel.com

Мешканець мікрорайону Нивки у Києві стягнув бюсти представників комуністичного режиму на сусіднє подвір’я, заявивши, що така історія, попри декомунізацію, теж має право на життя.

Про це пише Обозреватель.

У подвір’ї просто неба серед клумб розставлені скульптури Леніну і Жукову. Також можна побачити радянський телевізор, кілька автоматів з продажу води на вулиці й інші «артефакти» радянської епохи.

Відео дня

obozrevatel.com

«В Україні пройшла декомунізація, але я вважаю, що це також історія, яка має право на життя. Ми тут облаштували сквер і підтримуємо порядок», – стверджує ініціатор.

obozrevatel.com

Декомунізація в Україні

У травні 2015 року в Україні розпочалась декомунізація – процес позбавлення від радянської ідеології. У рамках закону під забороною опинилася вся радянська символіка, а населені пункти, названі на честь «червоних» діячів, були перейменовані.

У липні 2019 року КСУ підтвердив конституційність закону. Тоді автори рішення наголосили на тотожності комуністичного й нацистського режимів, оскільки обидва заперечували існування незалежної України та переслідували її прихильників.

«Червону зірку, перехрещені серп і молот та інші символи комуністичного режиму кілька десятиліть поспіль широко використовували антиукраїнські сили для поширення атмосфери страху, ненависті та агресії, для заперечення права Українського народу на власну незалежну державу», – йшлося у документі рішення.