Києво-Печерську Лавру пропонують передати ПЦУ / фото УНІАН

Президента Володимира Зеленського закликають розірвати договір оренди Києво-Печерської лаври Українською православною церквою Московського патріархату та передати її у використання канонічній Православній церкві України (ПЦУ).

Читайте також"Ми всі помремо": Святогірська лавра УПЦ МП продовжує ігнорувати заходи безпеки (відео)

Про це йдеться в петиції на сайті президента, яка була ініційована громадянином Олексієм Кравчуком 15 квітня і вже набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

Відео дня

У тексті петиції зазначається, що ПЦУ – автокефальна православна церква на території України, п'ятнадцята в диптиху. Константинопольська церква вважає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії.

«Цілком справедливо, щоб духовну святиню використовувала православна конфесія яка визнана православним світом автокефальною православна церквою на території України. В свою чергу, Українська православна церква Московського патріархату не є автокефальною православною церквою на території України. Крім того, високі церковні ієрархи Української православної церкви Московського патріархату були неодноразово помічені у висловлюваннях та діях направлених проти українського народу. Враховуючи вказане вище, використання Києво-Печерської лаври Українською православною церквою Московського патріархату повинне бути припинене шляхом розірвання договору оренди та передане Православній церкві України (ПЦУ)», – йдеться в петиції.

Далі в документі викладена детальна хронологія антиукраїнських і заяв і висловлювань в дусі російської пропаганди вищих представників «Московського патріархату».

Зазначимо, у Києво-Печерській Лаврі було зафіксовано спалах коронавірусної інфекції, священики «Московського патріархату» неодноразово порушували правила карантину.