Є низка причин, які є законною підставою для відмови від повістки, поділилася юрист / фото "УП"

Мобілізація 2023 в Україні триває. В окремих випадках громадянин має право на законних підставах відмовитися брати повістку.

Без об’єктивних причин не можна відмовлятися від повістки, розповіла "РБК-Україна" юрист практики військового права Тетяна Козян. За її словами, для відмови від документа мають бути поважні причину, зокрема, якщо немає підпису чи печатки комісара Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (стара назва - військкомат).

Крім того, поважні причини для відмови від повістки такі:

Відео дня
  • якщо документ вручає особа, яка на це не уповноважена;
  • якщо у повістці неправильно написані особисті дані того, кому її вручають.

Експерт зазначила, що у разі наявності однієї з таких причин при врученні повістки людина має вказати на них та може відмовитися підписувати документ. Потім співробітник військкомату у присутності свідків має скласти акт про відмову від отримання повістки.

Юрист також розповіла, що буде, якщо не брати повістку без наявності на те законних підстав.

"...пам’ятайте, що незначна помилка у повістці не є поважною причиною відмови від отримання повістки або неприбуття у ТЦК та СП у розумінні вимог закону, та у випадку неявки у зазначений час настає адміністративна відповідальність, яка передбачає сплату штрафу, а за наявності відповідних підстав може наставати кримінальна відповідальність", - попередила Козян.

Важливі новини України про мобілізацію - що варто знати

Мобілізація оголошена після того, як росіяни рано вранці 24 лютого 2022 року здійснили повномасштабне вторгнення в Україну. У військкомати для уточнення даних мають з'явитися чоловіки призовного віку й жінки-медики.

У середині жовтня поточного року керівник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо говорив, що мобілізувати зараз можуть чоловіків у віці від 18 до 60 років, які за станом здоров’я здатні проходити службу в армії.

Вас також можуть зацікавити новини: