Експерти розкрили тонкощі мобілізації / фото УНІАН, Анна Чапала

В Україні підлягають мобілізації військовозобов'язані без відповідного досвіду, це не суперечить законодавству. Однак відправляти на фронт таких людей не можуть, поки вони не пройдуть відповідну підготовку й отримають навички.

Про це розповіла 24 каналу адвокат Адвокатського об'єднання Legal Strategy Віолетта Монастирська.

"Нікого не можна відправляти в зону бойових дій без підготовки відповідно до ст. 29 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", а саме військовозобов'язані та резервісти повинні пройти учбові, перевірочні та спеціальні збори", - пояснює вона.

Відео дня

Командири військових частин зобов'язані забезпечити "якісну підготовку резервістів і військовозобов'язаних і повноту проходження ними програми підготовки".

"Однак, необхідно звернути увагу, що станом на сьогоднішній день через активні бойові дії навчання проводяться в скорочені терміни - від 7 до 20 днів", - додала Монастирська.

Інші експерти підтверджують, що мобілізувати людину без досвіду можуть, але навряд чи відправлять на передову. Як приклад вони наводять порушників комендантської години, яким вручили повістки.

"Як правило, ці люди і без досвіду і без звичайної строкової служби. Відправити їх на фронт, де ці люди, ймовірно, отримають серйозні пошкодження або загинуть, стане великою проблемою для офіцерсько-командного складу. Наскільки мені відомо, поки практика відправки на передову не поширена, перш ніж боєць повинен отримати необхідні навички", - сказали президент "Першого Міжнародного фонду розвитку України" Микола Волковський і президент "МАСПН" Україна Артем Олійник.

"Якщо ж свавілля відбувається з боку військової частини, то рекомендую звертатися до командира з рапортом, в якому просити направити вас на навчання, тому що у вас немає достатнього досвіду або відсутня амуніція і т.д. як показав досвід - такі рапорти, при належності їх вручення мають свій результат", - радить адвокат Катерина Аніщенко.

Як писав УНІАН, 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. В Україні оголошені воєнний стан і загальна мобілізація. На період дії воєнного стану чоловікам-громадянам України віком від 18 до 60 років обмежено виїзд за межі країни.

Також в Міноборони заявили, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі підрозділи, що ведуть оборону держави від окупантів.