Представники ТЦК увірвалися в будинок до українця: адвокат прокоментував гучне відео

Адвокат Тарас Никифорчук проаналізував відео з представниками ТЦК, які вриваються в будинок військовозобов'язаного українця в Хмельницькій області. У своєму YouTube-каналі він пояснив, як діяти в подібних випадках, якщо до вас додому прийшли люди у формі.

Насамперед він наголосив, що немає ніякої заборони на відеозйомку військових, про яку говорять українцю представники військкомату. Адвокат нагадав про статтю 30 Конституції України про недоторканність житла. Він зазначив, що для проникнення в житло або огляду необхідно отримати рішення суду.

Також Никифорчук нагадав про статтю 233 Кримінально-процесуального кодексу України про те, що ніхто не має права проникати в житло або будь-яке володіння особи з будь-якою метою, інакше як за добровільною згодою особи або ж на підставі рішення суду.

"Якщо ви не даєте згоди, запам'ятайте це, ви нікого - чи то співробітники центру комплектування, чи то співробітники поліції, чи то навіть генеральний прокурор разом з паном Зеленським - не повинні їх до себе пускати, тому що у них немає рішення суду", - підкреслив адвокат.

При цьому, уточнив Никифорчук, йдеться не тільки про власне житло, а й про орендоване, про іншу власність житла, про авто.

"Якщо до вас приходить будь-яка людина у формі - чи то співробітник поліції, чи то співробітник центру комплектування, чи то ще хто завгодно, ви повинні розуміти, що ви його повинні пускати до себе в одному випадку - якщо у нього є рішення суду", - підсумував Никифорчук.

Скандал з Хмельницьким обласним ТЦК

Раніше в мережу "злили" відео, як працівники військкомату увірвалися до приватного будинку в Деражні. Представники ТЦК заявили, що нібито мають право так поводитися, що вкрай обурило військовозобов'язаного чоловіка. Останній спробував вигнати воєнкомів, які почали погрожувати йому "зламати ногу".

Пізніше в Хмельницькому обласному ТЦК заявили, що призначено службову перевірку за цим фактом, за результатами якої буде ухвалено рішення.

Адвокат Ростислав Кравець розцінив дії цих співробітників військкомату як незаконне проникнення в житло.

Вас також можуть зацікавити новини: