За яких обставин військовозобов'язані чоловіки можуть виїхати за кордон? / фото Телеграм-каналу МВС

В Україні триває мобілізація через повномасштабну війну, тож військовозобов'язаним чоловікам заборонено виїзд за кордон, та є винятки. Тож адвокат Роман Сімутін у своєму YouTube-каналі відповів на найпоширеніші запитання про перетин кордону України під час воєнного стану.

1. Чи має право виїхати за кордон чоловік з 3 групою інвалідності? Так, тільки потрібно мати пенсійне посвідчення. Довідка не підійде.

2. Чи дозволено виїзд за кордон чоловікам, які тимчасово непридатні до служби? Так, але за наявності відстрочки.

3. Чи виїде чоловік, знятий з військового обліку? "Виїжджати можуть лише виключені з військового обліку", - пояснив Сімутін.

4. Чи виїде чоловік, у якого троє дітей від різних шлюбів? Адвокат каже, що без рішення суду про позбавлення колишньої дружини батьківських прав це неможливо.

5. Чи дозволено виїзд за кордон чоловікам, які самостійно виховують дитину? "Без рішення суду про позбавлення екс-дружини батьківських прав або відібрання дитини не дозволено", - наголосив правник.

Мобілізація в Україні та виїзд за кордон

Як повідомлялося, у Кабміні хочуть дозволити виїжджати у закордонні відрядження всім чоловікам призовного віку, які отримали "бронювання" від військового призову. 

23 січня Зеленський підписав указ, згідно з яким посадовцям дозволено виїзд за межі України лише у службові відрядження.

20 березня Мінкульт посилив правила виїзду за кордон для артистів-чоловиків. У міністерстві пояснили нові вимоги щодо перетину кордону вказаною категорією чоловіків.

Вас також можуть зацікавити новини: