Адвокат пояснив, чи можуть мобілізувати батька, який самостійно виховує дітей / фото Генштаб ЗСУ

В межах загальної мобілізації українці чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Втім, деякі категорії чоловіків можуть отримати відстрочку.

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, чи має право на відстрочку батько, який самостійно виховує двох неповнолітніх дітей. Абзацом п’ятим ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Тож, громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право на відстрочку від мобілізації України за наявності одного з таких документів:

Відео дня
  • свідоцтво про смерть матері дитини;
  • або рішення суду про позбавлення матері батьківських прав;
  • або рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав;
  • або рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою;
  • або рішення суду про оголошення матері померлою.

Юрист також зазначив, що останнім часом чоловіки доводять факт самостійного виховання дітей в судовому порядку.

Мобілізація в Україні - останні новини

Володимир Зеленський наприкінці 2023 року сказав, що військові попросили додатково мобілізувати ще до 500 тисяч громадян України. Згодом у парламент уряд подав проект закону, у якому було прописано посилення мобілізаційних заходів, але у документі знайшли багато "ляпів". Кабмін законопроект відкликав. Міністерство оборони вже розробило нову редакцію проекту закону про мобілізацію.

Керівник Головного управління розвідки українського Міноборони Кирило Буданов згодом заявив, що неможливо навіть уявити собі, що наша держава зможе обійтися без мобілізаційних заходів. Він підкреслив, що нестача особового складу в лавах військ України відчутна.

Вас також можуть зацікавити новини: