Найкращі бійці, на думку Дивого, чоловіки у віці 25-35 років / колаж УНІАН, фото УНІАН, скріншот

Оптимальний вік для мобілізації - чоловіки 25-35 років, це найкращі бійці. Про це сказав військовий аналітик, ветеран АТО Євген Дикий в ефірі "Говорить Великий Львів".

За його словами, потрібно відрізняти мінімальний та оптимальний вік для мобілізації.

"Якщо говорити про оптимальний, то я сказав би, що це - 25-35 років. Це найкращі солдати. Все ж таки, як колишній командир роти я скажу, що в мене були і 18-річні добровольці. Я дуже вагався взагалі, чи їх брати. Взяв тільки тому, що розумів, якщо не візьму, вони підуть самі партизанити. Але це були ідейні юнаки та дівчата. Дехто з них і зараз воює вже з великим досвідом. Але набирати 18-річних за обов'язковою мобілізацією я б, особисто, не хотів. Все ж таки, так склалось, що у нас більшість людей 18-20 років - це психологічно, швидше, підлітки, ніж дорослі чоловіки", - пояснив він.

Відео дня

За його словами, є проблеми і з тим, як цими підлітками керувати, і з тим, наскільки їхня психіка витримає травми після перебування на війні.

"А в 25 років - це вже дорослий чоловік, за винятком певних медичних випадків. І в 30 років - це однозначно дорослий чоловік, а 35 - це зовсім дорослий та досвідчений чоловік, але у нього - ще фізично здорове тіло", - сказав Дикий.

Він також зазначив, що наразі у нас переважно воюють чоловіки віком понад 45 чи 50 років.

"Чоловіки понад 45-50 - психологічно зрілі, це їх плюс як солдатів. Але через медицину, через фізичну форму не перестрибнути. У такому віці складно витримувати навантаження. Тому у співвідношенні, щоб людина була уже зрілою психологічно, але ще мала молоде здорове тіло - 25-35 років - це ідеальні бійці", - зауважив військовий аналітик.

Щодо мінімально віку для мобілізації, то на думку Дикого, він має бути хоча б від 21 року.

В Україні знизили призовний вік - деталі

Як повідомляв УНІАН, 30 травня 2023 року Верховна Рада проголосувала за зниження граничного віку призовників до 25 років.

Зокрема, ним зменшується граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку.

2 травня в Україні знизили призовний вік з 27 до 25 років. Відповідний закон підписав президент України Володимир Зеленський 2 квітня.

Вас також можуть зацікавити новини: