Ефективність антиросійських санкцій, запроваджених Молдовою, буде нульовою, вважає експерт / фото ua.depositphotos.com

Україну накрила хвиля обурення з приводу заяви Маї Санду щодо того, що Молдова не буде вводити санкції проти Росії. Деякі гарячі голови навіть пропонують вдарити по Придністров'ю й навіть забрати його у Молдови.

Але давайте по пунктах.

По-перше, розуміючи обурення, виникає цілком логічне питання: чого ви очікуєте від Молдови, яких санкцій?

Відео дня

Якщо ви очікуєте, що Кишинів скористається нагодою і спробує розв’язати придністровську проблему, то розчарую - такого не буде. Для цього у Молдови немає ані сил, ані бажання. Ефективність санкцій, впроваджених Молдовою, буде дорівнювати нулю, в той час, як в самій Молдові це призведе до суттєвого погіршення економічної ситуації і, відповідно, до зростання активності проросійських сил. А останнє нам зовсім не треба.

Я вже не раз писав, що виборець Санду та її партії - неоднорідний. Я бачив у Фейсбуці сторінку дами, яка активно агітувала проти Додона і зараз активно розвінчує "українських нацистів". Хоча значна частина, дійсно, підтримує Україну й українців морально, інформаційно або допомагаючи біженцям.

Ефективність санкцій, впроваджених Молдовою, буде дорівнювати нулю

Тому ще раз повторюсь: не можна міряти ситуацію Молдови за українськими лекалами.

В цьому контексті скажу одне - перебування при владі Санду та її партії і зараз, і в стратегічному плані все ж краще, ніж перебування при владі тамошніх соціалістів, які відверто підтримують агресію Росії.

По-друге, гарячим головам, які говорять про удар по Придністров'ю, варто нагадати, що це можливо лише у випадку агресії з боку російського контингенту та/або незаконних збройних формувань Придністров'я. Принаймні з точки зору міжнародного права. У протилежному випадку - це удар по території суверенної держави Молдова, яка, наскільки мені відомо, поки що про це не просила.

Не можна міряти ситуацію Молдови за українськими лекалами

Річ у тім, що Придністровський регіон є частиною Республіки Молдова. І що саме цікаве, значна частина військовослужбовців так званої армії Придністров'я має молдавське громадянство.

Бажання приєднати Придністров'я взагалі не обговорюється. Ви що, росіяни, щоб в інших, та ще й слабкіших, землі відбирати? Та й навіщо ви хочете приєднувати до себе цей гнійник із кондово совковим населенням?

По-третє, щодо можливого нападу з боку Придністров'я. Я про це вже багато говорив й думки не зміню. Як самостійний крок такий напад може призвести лише до поразки російського контингенту і НЗФ Придністров'я. Тому такий наступ може бути лише елементом комбінованого наступу з суші та моря.

Тим більше, що, наскільки відомо, наразі підірвано залізничний міст на українсько-молдовському кордоні, тож наступ з боку Тирасполя, в якому  зосереджене основне угруповання, це або форсування Кучурганського водосховища, або через автомобільний перехід Кучурган-Первомайськ, тобто, знову ж, через міст.

Як на мене, зараз Придністров'я грає традиційну роль занози в дупі - не смертельно, але сісти складно, тобто відволікає увагу. Але придністровська верхівка, яка належить до холдингу "Шериф", взагалі б воліла зберегти status quo контрабандної "сірої діри".

Я, звісно, можу й помилятися, але за всіх інших умов пропоную дивитись на ситуацію бажано без зайвих емоцій. Прибережіть свій гнів для росіян.

Артем Філіпенко, експерт Національного інституту стратегічних досліджень