У Кабміні пропонують поетапну заміну паспорта громадянина України / REUTERS

Кабінет міністрів пропонує поетапну заміну паспорта громадянина України у формі книжечки на картку.

Читайте такожУкраїнцям хочуть замінити паспорти-книжечки на пластикові: Кабмін схвалив законопроект

На офіційному сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект «Про паспорт громадянина України у формі книжечки», внесений урядом.

Відео дня

Документ передбачає, що термін дії паспорта у формі книжечки становить:

для осіб віком від 16 до 25 років - до дня досягнення особою 25-річного віку;

для осіб віком від 25 до 45 років - до дня досягнення 45-річного віку за умови, що до дня набрання чинності цим законом до паспорта вклеєно в установленому порядку нову фотокартку після досягнення особою 25-річного віку. А в разі, коли паспорт було оформлено у період після досягнення особою 25-річного віку до дня досягнення нею 45 років, - фотокартку під час оформлення паспорта;

для осіб віком від 45 років - безстроково за умови, що до паспорта вклеєно в установленому порядку нову фотокартку після досягнення особою 45-річного віку, а в разі коли паспорт було оформлено після досягнення особою 45-річного віку, — фотокартку під час його оформлення.

Тобто, законопроектом передбачено поступову заміну паспорта громадянина України у формі книжечки на картку. При цьому передбачено, що порядок вилучення, повернення державі, визнання недійсним, обміну паспорта у формі книжечки на картку та його знищення встановлюється Кабінетом міністрів.

Законопроектом визначено, що паспорт визнається недійсним у разі:

  • зміни прізвища, імені, по батькові (за наявності), дати, місця народження особи;
  • виявлення помилки в інформації, внесеній до паспорта;
  • непридатності паспорта для подальшого використання, у тому числі в разі заповнення всіх сторінок, які передбачені для внесення відповідних відомостей;
  • внесення до паспорта відомостей, які не передбачені законодавчими актами;
  • заявлення паспорта як втраченого або викраденого;
  • смерті особи, якій було видано паспорт; закінчення строку дії паспорта;
  • оформлення паспорта з порушенням вимог законодавства;
  • припинення громадянства України або скасування рішення про його набуття.

Альтернативний законопроект щодо паспортів

В той же час у Верховній Раді зареєстровано альтернативний законопроект депутатами, які не входять до жодної фракції і групи - Вадимом Новинським, Вікторією Гриб, Сергієм Магерою, Дмитром Шпеновим, Дмитром Шенцевим. Він передбачає, що паспорт громадянина України має бути у формі книжечки.

Зокрема в пояснювальній записці до законопроекту сказано, що «питання щодо впровадження впродовж останніх кількох років біометричних документів викликає занепокоєння у багатьох віруючих громадян України».

«На адресу народних депутатів надходять численні звернення, в яких вони висловлюють свою глибоку стурбованість з цього приводу на наголошують на небажанні, у зв’язку із релігійними переконаннями, отримувати паспорт у формі картки, що містить безконтактний електронний носій», - аргументують автори законопроекту.

У їхньому варіанті пропонується встановити, що паспорт громадянина України у формі книжечки є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України. Термін його дії не обмежується.

Паспорт-книжечка йде в минуле