Балуха побили в річницю визволення з полону / Фото УНІАН, Олександр Синиця

Колишнього в'язня Кремля Володимира Балуха знайшли побитим на Гідропарку в Києві без мобільного телефону і банківської карти. У нього важка травма голови, його оперують.

Про це «Українській правді» повідомило джерело.

За його даними, правоохоронці поки що не мали можливості його опитати.

Як розповів «Крим.Реалії» депутат Верховної Ради, заступник голови Междлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, Балуха побили з особливою жорстокістю.

«Це в районі «Гідропарку» відбулося, вночі. Вчора, як ви знаєте, річниця була звільнення наших політв'язнів. Вони зустрілися, посиділи, пообговорювати, ближче до півночі стали розходитися. У мене інших абсолютно немає версій, (крім тієї), що його побили за проукраїнську позицію, тому що у нього ще й футболка була така дуже яскрава, козак намальований. Але слідство в цьому розбереться. У нього зламана ключиця, зламана рука. Тобто били його, раз він був без свідомості, коли його знайшли вранці, з особливою жорстокістю. Він хлопець сам теж не слабкий. Тут ясно, що їх було кілька людей», - сказав Чийгоз.

Читайте такожПобиття Балуха: у поліції розповілі перші подробиці

Побиття Балуха: що відомо

  • Колишній російський політв'язень Олег Сенцов заявив, що Балуха сьогодні вночі побили, він знаходиться у важкому стані в лікарні. Побитого Балуха знайшли сьогодні вранці. У нього зламані рука і ключиця. Загрози його життю немає.
  • Народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький повідомив, що з свідки бачили, що Балуха побила "російськомовна компанія" за зауваження, зроблене ним українською мовою.
  • Балуха і Сенцова звільнили рік тому 7 вересня 2019 року в рамках обміну утримуваними особами з Росією разом з іншими незаконно ув'язненими українцями.

Володимир Балух: біографія

  • Володимир Балух є уродженцем Криму, після анексії РФ півострова – у 2014 році – відмовився від російського громадянства.
  • У 2016 році був захоплений російськими силовиками в Криму і відтоді перебував під наглядом Кремля  - у в’язницях РФ - як політв’язень.
  • 7 вересня 2019 року його разом з іншими 35 відомими бранцями Кремля обміняли на 35 утриманих Україною росіян. Тоді українець розповів журналістам, що збирається займатися громадською діяльністю.
  • Володимир Балух брав активну участь в акціях протесту проти дій правоохоронних органів України.
  • 31 серпня стало відомо, що Балух балотуватиметься разом з іншим екс-політв’язнем Сущенком на місцевих виборах за партією «Європейська солідарність».