За словами глави ГПУ, поліцейські вдаються до фальсифікації матеріалів кримінальних проваджень / фото УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявляє, що поліція, щоб не розслідувати справи про хуліганство, змінює кваліфікацію на менш тяжкі злочини.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала під час координаційної наради керівників правоохоронних органів щодо стану протидії кримінальним правопорушенням проти громадської безпеки та громадського порядку, а також вчиненим з використанням зброї, бойових припасів або вибухових речовин у Києві.

Вона зазначила, що близько 40% правопорушень, скоєних у першому півріччі поточного року у сфері громадської безпеки, - це хуліганство.

Відео дня

Читайте такожВенедіктова пояснила, чому колись заявляла, що Стерненку повідомлять підозру "в будь-якому разі"

Водночас, наголосила генпрокурор, моніторинг показав, що часто працівники поліції не хочуть розслідувати злочини за статтею «Хуліганство» і перекваліфіковують на менш тяжкі злочини – умисне легке тілесне ушкодження та умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, а згодом закривають такі провадження.

При цьому, за її словами, поліцейські вдаються до фальсифікації матеріалів кримінальних проваджень, зокрема, з Єдиного реєстру досудових розслідувань видаляють інформацію щодо наявності у зловмисників зброї чи інших заздалегідь заготовлених предметів нападу.

Венедіктова навела приклад, коли в Білій Церкві з фабули справи зникла інформація про зброю, а поліцейські перекваліфікували справу з ч. 4 ст. 296 на ч. 1 ст. 125 КК України.

«Колеги, це – система, і її треба ламати», - наголосила генпрокурор.

Також Венедіктова розкритикувала роботу поліцейських у сфері протидії незаконному поводженню зі зброєю. Вона зауважила, що у розслідуваннях подібних справ має місце несвоєчасне проведення першочергових слідчих дій, затягування з призначенням експертиз, пошуком доказів, що призводить до того, що зловмисники залишаються незнайденими і непокараними.