Як роботодавець має вручити повістку працівнику? / фото ТСН

В Україні під час дії воєнного стану та мобілізації роботодавці можуть вручати повістки своїм працівникам про явку за викликом до ТЦК.

Аудитор Сергій Гонтаровський на ресурсі B2Bconsult описав кроки, яких потрібно вжити роботодавцям, якщо вони отримали відповідне розпорядження від територіального центру комплектування:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення, довести його до відома працівника;
  • надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний термін до ТЦК;
  • вручити повістку працівнику;
  • якщо працівник, на якого надійшла повістка, тимчасово непрацездатний, перебуває у відпустці або у відрядженні, письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним ТЦК.

Наголошується, що за порушення правил ведення військового обліку роботодавцю загрожує штраф. 

Відео дня

"На посадових осіб підприємства статтею 2101 КУпАП передбачено накладання адміністративного штрафу органами ТЦК: за перше порушення від 3400 до 5100 грн; за повторне порушення протягом року  від 5100 до 8500 грн", - пояснив Гонтаровський.

Мобілізація в Україні 2023 та повістки

Рада подовжила до 20 травня дію воєнного стану та мобілізації. Тож масова роздача повісток в Україні триватиме. Крім того, роботодавці отримали право бронювати до 50% своїх працівників, та для цього підприємство має відповідати певним критеріям.

Вручити повістку українцям можуть у будь-якому громадському місці та із 7 квітня - в будь-якій області, незалежно від місця перебування військовозобов'язаних на військовому обліку.

Вас також можуть зацікавити новини: