У Харківській області розслідують справу щодо можливої співпраці автохолдингу «Соллі-Плюс» з РФ / УНІАН

У Харкові розпочато кримінальне провадження щодо закупівлі компанією "Соллі-Плюс"  автозапчастин в рф і Білорусі. Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну міжнародні компанії почали відмовлятися від співпраці з окупантами й вийшли з російського та білоруського ринку. Однак, були й такі, хто не поспішав втрачати відлагоджену схему заробітку. Щоб додати таким бізнесам рішучості, 15 березня минулого року набули чинності Закони України № 2107-IX та № 2108-IX. Вони встановили відповідальність за співпрацю з державою-агресором одразу в декількох сферах, включно із господарською.

До уваги правоохоронців з цього питання потрапив ТОВ "Соллі-Плюс". Зазначена компанія є офіційним дилером російського бренду авто "ГАЗ" та білоруської марки "МАЗ" на Харківщині. Логотипи "ГАЗ" та "МАЗ" ще донедавна можна було побачити просто на сайті компанії, зокрема, поруч із пропозицією записатися на технічний огляд у місті Харкові, хоча наразі більшість інформації, пов’язаної з "ГАЗ" і "МАЗ" вже видалено.

Відео дня

Ймовірно, компанія і досі продає відповідні запчастини, звісно ж, російського та білоруського походження. Інформація про відповідний товар ще донедавна була на офіційному сайті.

Зазначені факти, зокрема стосовно можливого фінансування харківськими бізнесменами держав-агресорів, наразі проходять перевірку у рамках розслідування провадження.

У Харкові розпочато кримінальне провадження

Чи може це вважатися співпрацею з країною-агресором, забороненою законом?

"Відповідно до Кримінального кодексу України, колабораційною діяльністю визнається не лише господарська діяльність, що провадиться у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території (окупаційною адміністрацією), але й безпосередньо з державою-агресором. Така співпраця може бути розцінена як форма підтримки фінансування війни з боку росії та Республіки Білорусь", – пояснюють юристи.

Правники попереджають: у разі відмови юридичних осіб, представництв іноземних компаній, чи фізичних осіб-підприємців від розірвання/припинення з країною-агресором господарських відносин, їх може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.

Поряд з тим, на офіційних сторінках компанії у соцмережах, де вона позиціонує себе передусім як дилер Mitsubishi та Mercedes, можна знайти пости подяки ЗСУ.

Нагадаємо: за даними руху "Чесно" президент холдингу – Костянтин Токарєв двічі балотувався до Харківської міськради – у 2006 та 2010 роках, обидва рази – від Партії регіонів.