Окупанти продали завод "Масандра" в Криму / фото УНІАН

Продаж державою-окупантом українського виноробного концерну "Національне виробничо-аграрне об’єднання Масандра" – це військовий злочин.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний.

"Відповідно до IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, державі-окупанту забороняється привласнювати як публічну, так і приватну власність на окупованій території. Держава-окупант має право користуватися публічним майном лише у військових цілях. У цьому випадку після окупації півострова РФ майно "Масандри" було "націоналізовано", фактично експропрійовано, передано у федеральну власність — управлінню справами президента РФ, потім повернуто у "власність Республіки Крим" відповідно, ніякої військової необхідності у такому привласненні і передачі майна не було", - пояснює Поночовний.

Відео дня

Також він зауважив, що виставлення на аукціон активів "Масандри" та купівля концерну російською компанією підтверджують той факт, що окупаційна адміністрація, крім того, що незаконно заволоділа цим майном, ще й незаконно ним розпоряджається.

Читайте такожРішення окупаційної влади Криму про продаж "Масандри" юридично нікчемне - Джапарова

Продаж "Масандри": що відомо

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з так званою "приватизацією" державного концерну "Національне виробничо-аграрне об’єднання Масандра", який належить до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України та незаконно експропрійований російською окупаційною адміністрацією.

Правоохоронні органи України здійснюють розслідування в кримінальному провадженні за фактом незаконної націоналізації концерну "Масандра" окупаційною владою Криму.

За даними Крим.Реалії, виробничий комплекс "Масандра" купила за 5 млрд 327 млн рублів дочірня компанія банку "Росія" (ТОВ "Південний проект"). У грудні 2017 року ця компанія купила завод шампанських вин "Новий Світ" в Судаку за 1,5 млрд рублів. ТОВ "Південний проект" зареєстровано в Санкт-Петербурзі та на 99,9% належить АТ "Акціонерний банк "Росія". Основним акціонером і колишнім головою ради директорів банку "Росія" є Юрій Ковальчук, якого ЗМІ називають "касиром Путіна". Міністерство фінансів США ввело проти Ковальчука і банку санкції.