Протести під КСУ 30 жовтня - силовики жорстко скрутили групу людей / Скріншот

Неподалік від будівлі Конституційного суду відбулися жорсткі затримання учасників акції протесту, які вже розходилися по домівках.

Про це у Facebook написали активіст Автомайдану Олексій Гриценко та український журналіст Руслан Горовий.

Читайте такожУ Мін'юсті пропонують створити "аналог НАЗК" для суддів

Відео дня

За словами Горового, п’ятеро невідомих без розпізнавальних знаків намагалися заламати руки двом хлопцям і дівчині, які поверталися з мітингу.

Четверо з нападників утекли, коли в інцидент втрутилися перехожі. Один лишився і назвався співробітником карного розшуку, проте документів нікому не показав.

На дзвінок поліції приїхали силовики та затримали потерпілих зі словами «у райвідділенні розберемося».

«Дивний карний розшук, який тікає лишивши затриманого в наручниках. Дивно, що замість патруля по 102 одразу прибули спецпризначенці. Все дивно. В дивні часи живем», – написав Горовий.

Своєю чергою, Олексій Гриценко додав, що одного з потерпілих під час першої спроби затримати побили у під’їзді будинку. Сам інцидент стався за 300 метрів від КСУ.

«Одного хлопця просто затягнули в під’їзд і там били. Документи і ніяких пояснень взагалі не надали. Навіть теоретично, якщо він злочинець, це не дає права так себе поводити», – зазначив активіст.

Затриманих протестувальників повезли у Голосіївське відділення поліції. Водночас «працівника карного розшуку» правоохоронці відпустили.

У п’ятницю, 30 жовтня, протестувальники вимагали під будівлею КСУ відправити суддів, відповідальних за скандальне рішення, у відставку. Сама акція минула мирно, хоч і з посиленою охороною поліції прилеглих вулиць.

Що відомо про скандальне рішення КСУ

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.
  • У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів".
  • Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.
  • Голову КС Олександра Тупицького викликали на допит до Державного бюро розслідувань на 2 листопада.