Мітингувальники перекрили рух у центрі Києва / фото Страна

У центрі Києва близько 600 членів профспілок перекрили рух вулицею Грушевського біля Верховної Ради.

Як передає кореспондент УНІАН, акція проходить просто на проїжджій частині вулиці Грушевського.

Читайте такожУ Києві протестуватимуть шахтарі ДТЕК, а не державних шахт - нардеп

Відео дня

Її учасники заявляють, що виступають проти "антисоціальної політики влади", закликають "не знищувати закон про працю" і вимагають не допустити ухвалення "антипрофспілкового" закону № 2681. Учасники акції заявляють, що цей законопроект спрямований на знищення профспілкового руху.

За словами членів профспілок, влада планує скасувати статтю закону про працю, якою передбачено, що при звільненні працівника потрібно узгоджувати з профспілкою.

Вони наголошують, що влада має створювати нові робочі місця і "не перетворювати працівників на рабів".

Також вони закликають до вчасної виплати зарплат.

Активісти заявляють, що акція є безстроковою.

Як повідомляв УНІАН, керівник енергетичного комітету парламенту Андрій Герус заявив, що на більшості державних шахт заробітна плата виплачена за травень або частково за травень. А основна кількість активістів, що приїхали до Києва, із шахт ДТЕК, а саме "ДТЕК Добропіллявугілля".

"У квітні 2020 року у зв’язку із глобальним погіршенням кон’юнктури ринку, ДТЕК приймає рішення призупинити експорт електричної енергії в Угорщину (там ціни нижчі, аніж в Україні). Також компанія не працює на експортному ринку вугілля. Це зумовлює зменшення потреб у вугіллі. У зв’язку із цим після короткого простою шахти Павлоградвугілля, які у приватній власності ДТЕК, все-таки запускаються у роботу на повну потужність. А ось шахти "Добропіллявугілля", які в оренді у ДТЕК до 2059 р., практично повністю призупинили видобуток", - розповів він.

Нардеп додав, що у 2018 році ДТЕК вже робила спроби через суди розірвати договори оренди окремих шахт, але апеляційний суд став на сторону держави - договір оренди був заключений на 49 років.