Ілюстрація / REUTERS

Фігуранта другої сімферопольської групи "справи Хузб ут-Тахрір" Шабана Умерова в сімферопольському СІЗО примушували взяти участь у незаконному на півострові "голосуванні" щодо поправок до Конституції РФ.

Про це повідомляє "Кримська солідарність" з посиланням на адвоката Назіма Шейхмамбетова, який відвідав Умерова в СІЗО.

27 червня Умерова вивели з камери, попередньо видавши медичну маску і поліетиленові рукавички.

Відео дня

Читайте такожВ окупованому Криму ФСБ затримала Руслана Бекірова

"Один із співробітників СІЗО пояснив, що Умеров повинен взяти участь e голосуванні про внесення поправок до Конституції РФ. Умеров пояснив, що не бажає брати участь e голосуванні, після чого співробітники СІЗО почали з'ясовувати причини його відмови. Після нетривалої дискусії співробітник СІЗО зажадав, щоб Умеров повернувся до камери, що він і зробив. Через 5-10 хвилин до камери увійшли співробітники СІЗО, в тому числі заступник начальника - підполковник Суховєєв С.С. і оперативний співробітник по поверху у званні лейтенанта. Останні зажадали від Умерова взяти участь у голосуванні , обґрунтовуючи це тим, що участь в голосуванні є обов'язком Умерова. У відповідь Умеров повторно відмовився", - сказав адвокат.

Пізніше співробітники СІЗО знову поверталися зі спробами примусити Умерова проголосувати, погрожуючи, що в разі відмови постраждають його співкамерники, зокрема, співробітник уточнив, що в камері будуть ініційовані регулярні обшуки, а в літній період буде закрита кватирка у дверях, внаслідок чого до камери значно зменшиться приплив повітря.

"Умеров відповів відмовою, пояснивши, що претензій до працівників СІЗО він не має, з особами, які перебувають спільно з ним в камері, має хороші стосунки, конфліктних ситуацій не виникало, і не бажає, щоб через його відмову взяти участь у голосуванні постраждали інші особи. Підполковник Суховєєв повідомив про те, що його життя "ускладниться", після чого залишив камеру", - зазначив адвокат.

За словами захисника, в наступні кілька днів в камері були проведені кілька обшуків. Умерова не виводити на щоденну прогулянку, кватирку в дверях закрили, внаслідок чого в камері стало душно.

Шейхмамбетов написав скарги омбудсмену "республіки Крим" Ларисі Опанасюк і "прокурору" з нагляду за дотриманням законів у виправних установах Євгену Барюгіну, в яких виклав дані факти.

Як повідомляв УНІАН, 27 березня 2019 року в окупованому Криму пройшли обшуки в десятках будинків кримських татар, в тому числі активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність".

27-29 березня російські силовики затримали і заарештували 23 кримських татар, з них троє перебували в Ростові-на-Дону. Пізніше були затримані і заарештовані ще двоє кримських татар, яких слідчі також включили у провадження цієї кримінальної справи. Крім того, російські правоохоронці оголосили в розшук ще чотирьох кримських татар.

Стосовно них порушено справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації). Зокрема, їх звинувачують в участі в організації "Хізб ут-Тахрір".