фото УНІАН

Загроза зараження коронавірусом повинна враховуватися суддями як поважна причина для перенесення судового засідання, або неявку адвоката на нього.

Про це заявив заступник голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій під час круглого столу на тему: "Особливості роботи суду в період пандемії: організаційні заходи та питання санітарно-епідеміологічної безпеки", передають Українські Новини.

Цей захід було присвячено рекомендаціям для роботи в умовах карантину. В їх обговоренні взяли участь представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів, НААУ, Міністерства охорони здоров'я, Всесвітньої організації охорони здоров'я, інших міжнародних організацій

Відео дня

Гвоздій розповів, що сьогодні судді по всій країні ініціювали понад 30 дисциплінарних скарг, щоб залучити адвокатів до дисциплінарної відповідальності за те, що вони просять відкласти судове у зв'язку з коронавірусом.

"Ми вважаємо, що така ситуація абсолютно неприйнятна, суперечить Конституції України, в першу чергу, тому що не може реалізація необхідності здійснення правосуддя, яка не ставиться під сумнів, порушувати права людини", - сказав заступник голови НААУ.

Він зазначив, що коли в суді зафіксовано спалах карантину, природно, що адвокати будуть думати про те, щоб захистити власне здоров'я та здоров'я рідних.

"Чи піде адвокат, яка є матір'ю, у якої вдома двоє неповнолітніх дітей, на судове засідання у такий суд, де оголошено спалах пандемії!? Звичайно, вона попросить так засідання відкласти, або провести в режимі відеоконференції", - підкреслив він.

Заступник голови НААУ підкреслив, що не може погодитися з логікою окремих представників суддівського корпусу, які говорять, що за законом адвокати повинні приходити на засідання навіть в умовах воєнного стану і піддавати себе небезпеки незважаючи ні на що.

Він нагадав, що суддям держава надає допомогу для захисту від коронавірусу.

"Нам сьогодні держава не забезпечила і не виділила ні копійки на захист нашого життя і здоров'я, на відміну від того, що зроблено стосовно судів", - зазначив Гвоздій.

Допомогу від держави не отримують навіть ті адвокати, які працюють в системі безоплатної правової допомоги. Тому адвокатське співтовариство намагається самостійно захистити колег, які знаходяться в групі ризику.

"І я не хочу терпіти зараз коментарі, якщо вони обрали професію адвоката і їм є 60 років, то вони повинні йти і піддавати себе смертельній небезпеці", - зазначив він.

За дорученням голови Національної асоціації адвокатів України Лідії Ізовітової він запропонував Раді суддів України та Вищої ради правосуддя налаштувати комунікацію і врахувати в рекомендаціях для судів позицію адвокатів.

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко запевнив, що в рекомендаціях для роботи в умовах карантину, буде врахована позиція адвокатів та інших учасників судових процесів, щоб добитися балансу між безперервністю правосуддя та дотримання прав людини.