Щорічно в Умань на святкування Рош ха-Шана приїжджали 30-40 тисяч паломників / фото УНІАН

Цього року Умань для святкування іудейського нового року Рош га-Шана відвідають 3 тисячі хасидів.

Читайте такожВ Умані стався конфлікт між хасидами та місцевими жителями: в ОЄОУ заявили про його майновий характер (відео)

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час наради за участі голови Нацполіції Ігоря Клименка, мера Умані Олександра Цебрія, а також представників Міністерства закордонних справ та Міністерства культури, передає прес-служба МВС.

Відео дня

«За різними підрахунками щорічно в Умань для святкування єврейського нового року приїздило 30-40 тисяч осіб, цього року у зв’язку з всесвітньою пандемією місто відвідають близько 3 тис. осіб. Всі паломники, які прибули в Україну до введеної урядом тимчасової заборони на в’їзд іноземців пройдуть тести на COVID-19», - сказав Аваков.

За словами міністра, під час Рош ха-Шана в Умані будуть введені технічні обмеження.

«Ми розуміємо всі ризики, які пов’язані із святкуванням Рош га-Шана. Підрозділи МВС забезпечуватимуть правопорядок та безпеку на вулицях Умані. Ми зробимо усе можливе, щоб ці заходи пройшли спокійно та безпечно», - додав Аваков.

Чому хасиди їдуть до Умані

У місті знаходиться могила цадика (праведника) Нахмана, засновника так званої брацлавської течії хасидизму, - одна з найбільш шанованих святинь і місце паломництва для представників цієї течії.

Паломники вірять, що той, хто зустріне новий рік на могилі в Умані, весь рік буде щасливим.

У 2019 для зустрічі 5780-го іудейського нового року (Рош ха-Шана) до Умані прибуло понад 30 тисяч паломників. Цього року святкування заплановано на 18 вересня.

Заборона на в'їзд: хронологія

  • Влітку МЗС Ізраїлю закликало українську владу вжити заходів для того, щоб не допустити масових зібрань людей в Умані, аби не сприяти поширенню коронавірусу.
  • 18 серпня уряди України та Ізраїлю у спільній заяві закликали хасидів через загрозливу епідемічну ситуацію утриматися від відвідування Умані.
  • Президент фонду імені Рабі Нахмана Натан Бен-Нун висловлював сподівання, що органи місцевої і центральної влади України, незважаючи на карантинні обмеження, дозволять хасидам здійснити паломництво до священних для них місць в Умані.
  • 26 серпня Кабінет міністрів ухвалив рішення про тимчасову заборону на в'їзд до України іноземцям з 29 серпня до 28 вересня, крім окремих категорій громадян.
  • 27 серпня уряд встановив заборону на в’їзд іноземців з опівночі 28 серпня.