Різні покоління українців можуть назвати свій варіант "найгіршого" скликання Верховної Ради. Але зараз здається, що нинішній, дев'ятий, побив всі рекорди. І питання зовсім не в законодавчих ініціативах. Питання в адекватності деяких людей, які називають себе «слугами народу». Питання в розумінні цими людьми того, що таке парламент, хто такий депутат, а також що і навіщо він робить (або повинен робити) у Верховній Раді.

Здавалося б, за два роки можна було б вже почати здогадуватися, що до чого. Але ні. Постійні факапи - карма деяких "зелених" (і в прямому, і в переносному сенсі) депутатів.

Спроба депутата виправдатися виявилася ще цинічнішою

Один з останніх скандалів - депутат від фракції "Слуга народу" Анна Колесник під час виступу в Раді Головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака, який розповідав народним обранцям про ескалацію ситуації на Донбасі і загрозу наступу Росії, вела листування в онлайн-чаті і, зокрема, написала: "Ми слухаємо Хомчака. Потрібно звалювати з цієї країни".

Страшно, що це не якась інста-діва з тисячами підписників, а народний депутат

Спроба депутата виправдатися виявилася ще цинічнішою: парламентарій пояснила, що її нібито не так зрозуміли, і що вона обговорювала... відпочинок на травневі. Тобто, "на блакитному оці" Анна Колесник зізналася, що інформація Хомчака про обстріл Шумів, загибель і поранення українців, навіяла їй думки про відпустку? Хочеться вірити, що розуміння огидності сказаного змусило депутата видалити своє повідомлення-виправдання. Хоча більше віриться в те, що зробила вона це, втомившись банити незадоволених користувачів, які не соромилися звернути увагу парламентарія на її «прокол».

Страшно, що це не якась інста-діва з тисячами підписників, а народний депутат – людина, яка представляє цих умовних «підписників» у владі. І страшно, що, з великою часткою ймовірності, Анна Колесник так і не зрозуміла, за що піддалася критиці.

У своєму виправданні, яке пізніше видалила, вона написала: «...Шкода, що журналістів не цікавить робота в комітеті і поза стінами парламенту». Але це не зовсім так.

Спроба представити ситуацію підступами журналістів, які в Раді шукають тільки скандали, виглядає нерозумно

Власне, Анна Колесник - член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики і є співавтором понад трьох десятків законопроектів. П'ять з них вже стали законами. Наприклад, про Бюро економічної безпеки або про митний тариф... або один з останніх - про допомогу при народженні дитини – «пакети малюка». Тобто з законотворчою частиною своєї роботи депутат справляється.

Але у депутата є ще й представницька функція - він представляє в парламенті інтереси своїх виборців. І останні (як і журналісти) мають право цікавитися – чим займаються люди, яким вони віддали свої голоси, в робочий час. Мало того, що особисте листування "про відпустку" в цей час, про що повідомила депутат у своєму "виправданні", в принципі справа неетична. Але і спроба представити ситуацію підступами журналістів, які в Раді шукають тільки скандали, виглядає нерозумно.

Тому що головний посил, який виборці Анни Колесник (а обрана вона в Раду від Харківської області) отримали в момент зростання військової напруги на сході країни – їх представник, почувши про концентрацію російських військ біля кордону, прагне втекти. Що в такій ситуації залишається робити їм самим? 

Тетяна Урбанська