ВАКС розглядає 17 кримінальних справ за скасованою КСУ статтею  / фото УНІАН

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває 17 кримінальних проваджень за ст. 366-1 Кримінального кодексу України, яку визнав неконституційною.

Про це повідомляє прес-служба ВАКС.

Так, за 13 справами вказана стаття є єдиною, що інкримінується, ще у 4 - пред'явлено обвинувачення за ст. 366-1 КК України в сукупності з іншими статтями цього ж Кодексу.

Відео дня

Читайте такожПід стінами КСУ пройде акція протесту: суддів хочуть "провести до Ростова"

Скандальне рішення КСУ: атака на антикорупційні органи

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.