Поки що солдатів-строковиків не демобілізують / фото ua.depositphotos.com

Адвокат Ростислав Кравець вважає, що депутати дуже своєрідно вирішили розв'язати питання звільнення строковиків з військової служби. Які підводні камені у цьому рішення та що ще потрібно змінити, він пояснив у своєму YouTube-каналі.

Йдеться про проект закону 9140 від 23.03.2023 про внесення змін до глави XII Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо проходження строкової військової служби під час дії воєнного стану.

Цим законопроектом пропонується надати можливість звільнитись зі строкової військової служби протягом 5 днів з моменту його опублікування. Однак що буде далі з цими хлопцями, які звільняються зі строкової служби?

"Звичайно, це питання потрібно розв'язати негайно, тому що не відбувається ні належна ротація, ні демобілізація. Йде постійно часткова мобілізація, незрозуміло, з якої черги ця мобілізація, в яку чергу вона йде", - каже Кравець.

Фактично у разі ухвалення закону строковик може звільнитися протягом 5 днів з моменту набрання ним чинності. Військовий має подати відповідну заяву.

Після звільнення строковики зобов'язані протягом цих 5 днів стати на військовий облік для розв'язання питання їхньої мобілізації на час воєнного стану.

"Тобто саме звільнення зі строкової служби їх не звільняє, не дає можливості відстрочки чи мобілізації за власним бажанням", - наголошує адвокат. Він додав, що фактично одразу після звільнення зі строкової служби ці військові мають усі підстави бути мобілізованими. 

Кравець переконаний, що після звільнення цим хлопцям потрібно дати хоча б рік відпочити, побути вдома, навчатися, розвиватися. 

В Україні скасували призов на строкову службу та відклали демобілізацію

Президент України Володимир Зеленський 12 квітня 2022 року скасував весняний призов на строкову військову службу. 

Окрім того, військовослужбовці, які вислужили встановлені терміни строкової військової служби, можуть бути звільнені в запас "не раніше оголошення в установленому порядку демобілізації".

Вас також можуть зацікавити новини: