В Україні ТЦК не зареєстровані в Єдиному реєстрі / фото mil.in.ua

Адвокат Вікторія Кравченко проаналізувала ухвалу Верховного суду України, яким він встановив фактичну відсутність територіальних центрів комплектування та соцпідтримки (ТЦК) як юридичних осіб.

У своєму YouTube-каналі вона нагадала, що ще у 2021 році було ухвалено закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку". У ньому зазначено, що ТЦК утворюються на базі чинних військових комісаріатів шляхом їхнього перетворення протягом 2 місяців. 

"Усе начебто чудово, все зрозуміло, але у нас в країні існує Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізосіб та громадських формувань...", - каже адвокат.

Далі вона показала ухвалу Верховного суду України від 5 грудня 2022 року, що розглядав касаційну скаргу Івано-Франківського ТЦК. В ухвалі ВСУ зазначено: "Водночас у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відсутні відомості щодо юрособи - Івано-Франківський міський ТЦК СП".

Кравченко наголосила, що державна реєстрація юридичних осіб - це офіційне засвідчення державою факту створення юридичної особи шляхом внесення відомостей до Єдиного держреєстру.

"Що ж виходить? Територіальні центри комплектування та соцпідтримки не зареєстровані в Єдиному державному реєстрі як юридичні особи", - заявила адвокат.

Також вона пояснила, що ж це дає військовозобов'язаним: якщо чоловіка притягують до адмінвідповідальності за неявку до ТЦК, він під час розгляду справи у суді має звертати увагу на той факт, що  територіального центру комплектування немає в Єдиному реєстрі. "Наполягайте на тому, що ТЦК навіть не мають права здійснювати представництво у суді, адже не існує такої юридичної особи", - каже Кравченко.

Мобілізація в Україні та нові правила вручення повісток

Рада подовжила дію воєнного стану та мобілізації до 20 травня. Тож вручення повісток триватимуть мінімум до цієї дати. Цілком очікувано, що й воєнний стан, і мобілізацію знову подовжать.

7 квітня Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою військовозобов'язаним чоловікам в Україні тепер представники ТЦК можуть вручати повістки незалежно від місця їхньої реєстрації чи перебування на військовому обліку. Низка адвокатів обурилися таким рішенням Кабміну й наголосили, що в Україні немає загальної бази тих, хто перебуває на військовому обліку. 

Вас також можуть зацікавити новини: