Виплата грошей вакцинованим розпочнеться 19 грудня / фото НБУ

Українців попереджають про шахрайство на "тисячі від Зеленського". Раніше влада заявила про наміри платити гроші вакцинованим від коронавірусу особам, що спричинило активність зловмисників.

Про це пише "Обозреватель".

"Схема" полягає в розсилці жертвам повідомлень, в яких їх просять пройти реєстрацію для "отримання грошей". У підсумку громадяни лишаються ні з чим. Серед популярних обіцянок у повідомленнях - надбавка до пенсії, 13-та зарплата, карантинні виплати. Повідомлення містить посилання на сайт, де необхідно ввести дані картки нібито для отримання грошей. Після отримання доступу до карти шахраї можуть зняти з неї гроші чи навіть взяти кредит.

Відео дня

Варто пам'ятати, що всі пропозиції отримання грошей за щеплення зараз не можуть бути достовірними, оскільки ця програма стартує лише з 19 грудня. 

Читайте такожУряд думає, на що виплачувати "тисячу Зеленського" селянам та пенсіонерамЗа словами голови ГО "Електронна республіка" Євгена Поремчука, стати жертвою шахраїв може будь-хто. Для убезпечення від цього він радить перевіряти всю інформацію, яка надходить, особливо - з невідомих джерел. Якщо мова йде про гроші за вакцинацію, треба звірити отримане з даними з офіційних повідомлень. Якщо вони не співпадають - треба ігнорувати повідомлення про гроші.

Також заборонено повідомляти стороннім людям реквізити картки, пін-код та CVV. Не можна передавати й коди з смс-повідомлень від банку.

У випадку, якщо дані вже передані зловмисникам, варто терміново звертатися в банк і блокувати картку. Звернення до правоохоронців, швидше за все, результату не дасть.

Гроші за вакцинацію: що пообіцяв Зеленський

15 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що українці, які отримали дві дози вакцини від коронавірусу, зможуть отримати через додаток "Дія" тисячу гривень в рамках нової програми підтримки креативного, спортивного та транспортного секторів економіки. Ці кошти можна буде витратити на придбання абонементів в спортзали, відвідування кінотеатрів, театрів й т.ін. або купити квитки для подорожей всередині країни.

За словами президента, програма підтримки стартує 19 грудня, до кінця року на неї буде виділено близько 3 млрд грн і стільки ж – на початку 2022 року.