У Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу проблеми в судах / фото bcpp com ua

Топ-менеджери підприємства організували шахрайську схему виведення грошей БХФЗ і за це їм загрожує кримінальна відповідальність.

Як пише РБК-Україна, фармацевтична компанія "Дарниця" є найбільшим акціонером заводу, але не допускається топ-менеджментом БХФЗ до управління та фінансової звітності.

"Всі рішення ухвалюються вузьким колом осіб, до якого входять Микола Безпалько як голова наглядової ради БХФЗ, його дружина Людмила як генеральний директор (до 2018 року), а також Ірина Ржепецька (Беспалько) – їх дочка і директор з розвитку бізнесу», - йдеться в статті. 

Відео дня

Раніше ЗМІ повідомляли, що в травні 2021 року Господарський суд Києва прийняв до розгляду збільшені позовні вимоги Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу (БХФЗ) до топ-менеджерів і міноритарних акціонерів у розмірі 6,8 млн доларів. Високий суд справедливості в Лондоні підтвердив арешт рахунків британської компанії "Метабей", яка належить Ржепецькій, і теж збільшив суму раніше заарештованих коштів цієї компанії до 6,8 млн доларів. Оскільки аудитори змогли вивчити не всі угоди БХФЗ, не виключено, що в ході подальшого розслідування сума збитків і позовних вимог може знову збільшитися.

Відповідачами в Господарському суді м. Києва є 8 топ-менеджерів БХФЗ: гендиректор підприємства до 2018 року Л. Безпалько, гендиректор до 2021 року Ю. Здаревська, гендиректор з 2021 року М. Пасічник, голова Наглядової ради Н. Безпалько, заступник гендиректора О. Голобородько, комерційний директор Є. Сова, фіндиректор Т. Артеменко, директор з розвитку бізнесу І. Ржепецька.

Зловживання топ-менеджменту були встановлені і оцінені в результаті розслідування, проведеного однією з найбільших міжнародних аудиторських компаній світу "Крестон Джі Сі Джі Аудит". Стало відомо, що прибутковість БХФЗ нижче, ніж у інших гравців фармринку. 

З'ясувалося також, що найбільшим постачальником сировини для БХФЗ є німецька фірма "Фармаплант Фабрикейшн Кемішер Продакт Гмбх", яка поставляє на Борщагівський завод фармацевтичні інгредієнти за цінами вищими, ніж їх купують інші українські виробники у інших постачальників. "Фармаплант" уклала з англійською компанією "Метабей Імпорт/Експорт Лтд" агентський договір, за яким друга фірма надавала першою "Послуги зі сприяння в укладанні контрактів з країнами Східної Європи", за що "Фармаплант" платить компанії "Метабей" 30% від усіх сум, які надходять їй від БХФЗ. Власником "Метабей" є Ржепецька. 

"Ця господарська справа цілком може стати основою для порушення кримінальної. Такі приклади в Україні є. Так, Раніше Високий суд в Лондоні заарештував майно міноритарного акціонера і голови наглядової ради "ВіЕйБі Банку" Сергія Максимова в забезпечення позову українського банку про розтрату майна. Після цього в 2011 році в Києві Максимов був заарештований в рамках кримінального розслідування. Ще один приклад - у 2019 році був умовно засуджений на 8 років Владислав Губін, директор Харківського тракторного заводу - за розтрату 23 млн грн. на фіктивне прочищення каналізації", - нагадало видання.

Кримінальні справи щодо "Метабей" і Ржепецької відкриті також у Німеччині та Швейцарії. Європейські правоохоронні органи підозрюють, що мало місце привласнення і відмивання грошей, а також ухилення від сплати податків.