За що можуть оштрафувати українців, які добровільно прийшли в ТЦК / / фото mil.in.ua

Навіть за добровільної явки до ТЦК та СП громадяни можуть бути оштрафовані за порушення правил військового обліку.

Як пояснив адвокат Роман Сімутін, це можливо у кількох випадках. Постанова Кабінету міністрів №1487 від 30 грудня 2022 року затвердила порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Згідно з пунктом 23 цієї постанови, в разі зміни адреси, місця проживання або інших персональних даних, громадяни зобов'язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку.

Відео дня

Якщо після 5 січня 2023 року (дати набрання чинності постанови) громадянин проігнорував це зобов'язання, то існує формальна підстава для притягнення громадянина до відповідальності за статтею 210 або 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення, ймовірно із застосуванням підвищених штрафів. Штраф можуть накласти навіть, якщо ви добровільно прийшли у ТЦК для оновлення персональних даних у 60-денний строк - до 18 липня 2024 року.

Мобілізація в Україні: це варто знати

18 травня в Україні набирає чинності оновлений закон про мобілізацію, який  має змінити підхід до війни в усій Україні. Представник Міноборони Дмитро Лазуткін раніше наголосив, що з набуттям цим документом чинності  "спокійному життю", яким жила частина українців, "приходить кінець".

Згідно з новим законом, усім військовозобов’язаним громадянам України віком від 18 до 60 років, потрібно протягом двох місяців оновити свої дані в ТЦК та СП. За порушення правил військового обліку в особливий період передбачається штраф від 17 тисяч до 25 500 гривень.

Також 4 травня, в Україні вступили у дію норми, які змінюють положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. Зокрема, скасовується статус "обмежено придатний", залишаться лише дві категорії – "придатний" та "непридатний". В Міноборони зазначали, що фактично скасовано індивідуальну оцінку придатності.

Вас також можуть зацікавити новини: