Шахрай може представитися будь-ким / фото ua.depositphotos.com

Українці на звільнених від окупантів територіях починають повертатися до своїх домівок, але на їхньому горі намагаються нажитися шахраї, видурюючи гроші.

Про це попередив Національний банк України й розкрив кілька нових шахрайських схем.

"Платне розмінування"

Одним із способів обману людей стало так звані "послуги платного розмінування".

Відео дня

"Зловмисники ходять по хатах на Київщині та представляються піротехніками ДСНС. Аферисти пропонують за гроші провести обстеження помешкань на наявність вибухонебезпечних предметів, а також "надають послуги" платного розмінування", - розповіли в НБУ.

Українцям нагадують, що всі роботи з розмінування проводяться працівниками ДСНС безкоштовно згідно з планом і дотримуючись черги.

Тож впускати шахраїв до своїх домівок і платити їм гроші не можна. Щобільше, про них обов'язково слід повідомити до поліції за номером "102".

Визволення з полону за гроші

Про ще один сценарій шахрайства - "Визволення з полону за гроші" - розповіли в командуванні морської піхоти. Жертвами цих шахраїв стають рідні та близькі військовослужбовців.

"Зловмисники телефонують родичам захисників із прихованих номерів та пропонують за грошову винагороду сприяти визволенню з полону військовослужбовця. Також шахраї намагаються нібито з метою уточнення дізнатися особисті дані українських захисників", - йдеться в повідомленні.

Українців попереджають, що представники командування морської піхоти або інших органів військового управління чи державних установ не збирають коштів. Також наголошується, що питання звільнення військовополонених перебувають лише в компетенції органів державної влади. Жодного збору коштів із членів сімей та близьких не відбувається.

"Виплати всім жителям України"

Шахраї роблять розсилки, у яких йдеться нібито про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям. У таких повідомленнях зазвичай міститься посилання на сайт, на якому нібито можна оформити заявку на отримання допомоги.

"Коли особа переходить за посиланням, шахрайський ресурс пропонує ввести персональні дані та дані про платіжну картку для зарахування коштів. Якщо особа вказує зазначену інформацію про себе та свою картку, шахраї отримують введені дані, та надалі використовують їх для привласнення коштів на картці", - попереджають в Кіберполіції.

Як приклад такого шахрайського SMS наводиться такий: "Дорогі брати і сестри!!! З сьогоднішнього дня ми починаємо виплати всім жителям України, незалежно від місця знаходження і соціального статусу. Всім дорослим виплата становлять: захисникам України 5000 гривень. Жінкам 4000 гривень. Дітям 3000 гривень".

Українцям слід пам'ятати, що не можна переходити за посиланнями з таких повідомлень, оскільки вони ведуть на шахрайський сайт. І загалом, не можна переходити за посиланнями від незнайомців.

Усю інформацію про можливі виплати допомоги від держави слід шукати на офіційних джерелах держустанов.Також слід звертати увагу на правильність назви сайтів, на які переходите та вводите свої персональні дані. "Адреси справжнього та шахрайського сайту можуть бути схожі, за винятком одного чи кількох символів", - йдеться в повідомленні.

"Якщо все ж необхідно перейти на сайт установи, адресу якої ви отримали в посиланні, то краще введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту і лише тоді переходьте на вебресурс", - додають в Кіберполіції.

Правила платіжної безпеки

Українцям слід пам'ятати правила платіжної безпеки: нікому не повідомляти тризначний номер на звороті платіжної картки; коди, що надходять від банків і мобільних операторів; паролі до інтернет-банкінгу; кодове слово банку.

Також слід мати на увазі, що шахрай може назватися будь-ким:працівником банку;працівником НБУ, Пенсійного фонду, Фіскальної служби;працівником поліції;працівником комунальних служб;працівником мобільного оператора;покупцем вашого товару; працівником ДСНС; командування морської піхоти; інших органів військового управління. І цей перелік невичерпний.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Держспецзв'язку попередили, що російські хакери здійснюють дедалі більше кібератак, спрямованих проти звичайних українців. Зокрема, Зловмисники здійснюють фішингові розсилання з метою заволодіти обліковими даними громадян. У таких розсилках хакери часто спекулюють на патріотичних темах і виплатах від держави.

Крім того, як зазначається, зростає кількість інформаційно-психологічних операцій проти українського населення в соцмережах та месенджерах.

Вас також можуть зацікавити новини: