Автор інсталяції "Хохли" потрапив на допит у спецслужбу / фото suspilne.media

Чернівецький художник Іван Салевич опинився в центрі уваги Служби безпеки України через інсталяцію, на якій зображені деякі українці, які ментально "стоять на колінах" та дивляться у бік Москви. Замість очей у таких українців зображені маленькі російські прапори. Робота художника називається "Хохли".

Інсталяція мала стати частиною виставки у Чернівецькому центрі культури "Вернісаж", присвяченої Дню Незалежності України. Директор галереї Ігор Сорокоумов вирішив, що інсталяція може образити людей й звернувся до СБУ, повідомляти "Суспільне".

Салевич поділився, що у спецслужбі його допитували понад дві години. Художник сказав, що у нього запитували, навіщо у роботі були використані прапори РФ.

Відео дня
Автора інсталяції "Хохли" допитували в СБУ / фото suspilne.media

За його словами, врешті-решт на виставці дозволили показати інсталяцію, але за однієї умови – людям необхідно було пояснити її ідею. До інсталяції було складено опис, завдяки якому суть роботи ставала зрозумілою.

Опис ідеї інсталяції "Хохли" / фото suspilne.media

Мистецтвознавець Олександр Сушинський зазначив, що заборонити показувати можуть лише ту роботу, яка несе загрозу нацбезпеці держави чи містить заклики до насильства.

Хто такий Іван Салевич

Іван Салевич є заслуженим художником України. Він, зокрема, створив кілька пам'ятників, встановлених у Чернівцях – героям Буковинського куреня та німецькому єврейському поету Паулю Целану.

Культурний центр "Вернісаж" у Чернівцях знаходиться за адресою вул. І. Франка, 15. У центрі в середу, 18 серпня, відкрилася виставка до 30-річчя незалежності України. Виставка триватиме до 18 вересня.

Україна стала незалежною 24 серпня 1991 року.

Нагадаємо, відносини України та Росії зіпсувалися після того, як РФ пішла на агресію – у 2014 році захопила Крим та вдерлася на частину Донбасу.