Перший міжнародний івент "Архітектурні Сезони", присвячений питанням архітектури, дизайну та урбаністики зібрав в Одесі 150 професіоналів галузі з України та Європи, представників бізнесу та муніципалітету.

Темою заходу, який відбувся 26 червня, став розвиток архітектури у великих містах з історією. Провідні архітектори країни та іноземні гості разом з представниками бізнесу та місцевої влади обговорили концепцію створення проектів, які вписуються в архітектурний контекст міста, підкреслюючи автентичність обраного місця.

Відео дня

"Місія цього заходу близька кожному одеситу - підкреслив голова ради директорів будівельного холдингу "ЗАРС" і фаундер "Архітектурни Сезонів" Георгій Бочорішвілі. - Зробити Одесу центром культурного тяжіння для всієї країни. "Архітектурні Сезони" - це майданчик для спілкування та обміну досвідом між найкращими українськими та європейськими архітектурними бюро, лідерами галузі з усього світу".

Глава Одеської обладміністрації Сергій Гриневецький зазначив, що такі майданчики як "Архітектурні сезони" сьогодні вкрай важливі для підготовки та освіти фахівців, обговорення актуальних проблем, серед яких – зміна клімату, яка безпосередньо відбивається на вимогах до будівель і споруд. Зі свого боку влада як на місцевому, так і на центральному рівні готова чути архітекторів і урбаністів, і брати участь в їхніх дискусіях для досягнення кращого результату для міст України.

Ректор Одеської державної архітектурно-будівельної академії Анатолій Ковров відзначив значимість заходу для створення єдиної системи архітектурних рішень, зокрема - у прибережній зоні міста і в районі Молдаванки. "Громадські діячі можуть піднімати тему, але слухати треба фахівців", – сказав він.

У заході як спікери взяли участь український дизайнер, архітектор, засновник і керівник архітектурної майстерні Sergey Makhno Architects (Київ) Сергій Махно, український архітектор, урбаніст, автор популярного Youtube-каналу про урбаністику Chaplinsky_VLOG Юліан Чаплінський, заслужений архітектор України, співзасновник і співвласник архітектурної групи "ЛИК" (Одеса) Олександр Леонов, засновник і СЕО архітектурного бюро "Декарт Студіо" (Одеса) Анатолій Єскарєв, засновник архітектурного бюро Drozdov&Partners і Karkiv School of Architecture Олег Дроздов, відомий за проектом "Театр на Подолі", а також іноземні гості архітектор й урбаніст зі світовим ім'ям, CEO MADMA Urbanism+Landscape (Нідерланди) Хірокі Мацуура та головний архітектор tconcept (Нідерланди) Віллем-Йост де Фріс.

Надалі, за задумом організаторів, "Архітектурні Сезони" триватимуть 3-5 днів. У програмі будуть передбачені тематичні виставки та майстер-класи. Більше часу можна буде присвятити панельним дискусіям і вивченню найкращих кейсів від світових архітекторів.

Тим часом, у рамках перших "Архітектурних Сезонів" вже відбулася унікальна виставка раритетних книг з архітектури та дизайну. Багато з них датовані 19 і початком 20 століття. Деякі видання збереглися в одиничному екземплярі.

Хірокі Мацуура привітав запуск в Україні такого проекту як "Архітектурні Сезони", тому що це перший і найважливіший крок до змін.

"Дизайн сам по собі не має значення, якщо не посилює контекст. Архітектура важлива з точки зору того, як вона змінює умови і якість життя людини. "Архітектурні Сезони" – це захід, який, я впевнений, стане фундаментом змін у сфері архітектури, урбаністики в Україні та Одесі", - сказав Хірокі Мацуура. Він також закликав учасників заходу слухати один одного і вчитися один в одного.

А на завершення прем'єри "Архітектурних Сезонів" організатори оголосили конкурс, присвячений об'єктам соціально-культурного значення. Протягом місяця у соціальних мережах і на електронну пошту "Архітектурних Сезонів" будуть прийматися ідеї. Після чого на сайті проекту пройде відкрите голосування. Тема, яка набрала найбільшу кількість голосів, стане основою конкурсної роботи для архітекторів. Далі будь-який архітектор може подати на конкурс свій проект на задану тему. А професійне журі, до складу якого увійдуть спікери перших "Архітектурних Сезонів", обере найкращий концепт. Переможець конкурсу отримає грант у розмірі 100 тис. грн.

"Архітектурні Сезони" – найважливіша подія, тому що без сучасної архітектури неможливе життя нашого міста, - відзначив значущість заходу Голова Правління Банку "Схід" Вадим Мороховський. Саме цей банк став генеральним партнером івенту.

"Сьогодні багато будівель не відповідають стилю міста – - поскаржився  Мороховський. - Найважливіше завдання - змінити цю тенденцію".

Преміум партнером перших "Архітектурних Сезонів" стала виноробна компанія SHABO. Також підтримали неординарну культурну подію Одеська національна наукова бібліотека, Одеський художній музей, Odessa Business Club, медіахолдинг "Дім та інтер'єр" (DMNTR), бізнес-дизайн агентство _DROM, агентство з управління репутацією KNSKA, "Просто Радіо", інформаційний медіахолдинг Думська, консалтингова компанія "Vernik & Partners", івент-маркетингове агентство "Octopus events".