Більшість харчових продуктів на полицях наших магазинів не є конкурентними з європейськими / фото УНІАН

Верховній Раді України запропонують затвердити нульову ставку податку на додану вартість на харчові продукти. Відповідний законопроект готують і планують зареєструвати найближчим часом депутати групи "Партія "За майбутнє", повідомляє офіційний сайт партії.

Як нагадали під час брифінгу у Верховній Раді представники групи, у Європейському Союзі нульова ставка ПДВ для харчових продуктів запроваджується з 1 липня. Відповідне рішення було ухвалено міністрами фінансів країн-членів ЄС 7 грудня 2021 року. А вже відсьогодні нульовий ПДВ на окремі групи харчових продуктів введений у сусідній Польщі.

Читайте такожКасові апарати для ФОП, тарифи і нові податки: що зміниться в Україні в січні 2022

Відео дня

Як наголошують у групі "Партія "За майбутнє", у разі, якщо в Україні й надалі діятиме чинна ставка ПДВ на продукти в розмірі 20%, українські продукти стануть неконкурентоспроможними навіть на вітчизняному ринку. Це призведе до закриття українських підприємств, безробіття, зменшень находжень до бюджетів. І до того ж надалі боляче битиме по гаманцях громадян.

"Наш споживацький кошик абсолютно маленький, і можливості купувати сьогодні в наших громадян немає. Більшість харчових продуктів на полицях наших магазинів не є конкурентними з європейськими. Ми ставимо собі запитання: а чому це так відбувається? Та все дуже просто! Тому що уряди наших сусідів докладають усіх зусиль, щоби свого національного товаровиробника підтримати. Відповідно, допомагаючи своєму товаровиробнику, на полицях магазинів ми отримуємо дешевші продукти", — зазначив під час брифінгу член групи "Партія "За майбутнє", народний депутат Іван Чайківський.

За його словами, депутатська група "Партія "За майбутнє" докладе всіх зусиль, щоби найближчим часом у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт, який дозволить українському виробнику стати конкурентоздатним".

"Ми пропонуватимемо знизити податок на додану вартість на харчові продукти до нуля!" — сказав Іван Чайківський.