Проблема, яка хвилює представників великого та середнього бізнесу в Україні, може бути врешті-решт вирішена. Йдеться про створення Антирейдерської координаційної міжвідомчої ради при Президентові України. З такою ініціативою українські бізнесмени виступили під час круглого столу на тему «Бізнес під прицілом: чому українському бізнесу дедалі частіше загрожує небезпека?», який відбувся 9 липня у пресцентрі «Стоп корупції».

Про це повідомляє інформаційний портал "СтопКор".

За результатами заходу було надіслано відкритого листа до Офісу Президента з відповідною ініціативою учасників обговорення.

Відео дня

У керівника держави на звернення відреагували

Підприємців запевнили, що з питань можливого неналежного реагування на заяви про вчинення злочинів, неефективного провадження досудового розслідування, а також щодо необхідності розв'язання на державному рівні проблем захисту вітчизняного бізнесу та ініціювання розробки відповідних пропозицій, звернення надіслано до Офісу Генерального прокурора та Кабінету Mіністрів України з проханням розглянути у межах компетенції, вжити заходів згідно з чинним законодавством та проінформувати про результати.

Це ж питання поставив Президент Володимир Зеленський 28 серпня під час робочого візиту на Черкащину, де зустрівся з представниками бізнесу. Під час зустрічі обговорили важелі ефективного розвитку підприємництва та сільського господарства в регіоні, проєкти з перероблення відходів, іригаційних систем. І зокрема, предметно окреслили фактори, які негативно впливають на бізнес-клімат та інвестування в Україну. Йшлося про резонансні випадки: рейдерські захоплення, замовні кримінальні справи та рішення судів на прикладі ТОВ ПІІ «Еконія» Ірини Варагаш та групи компаній «Петрус» Людмили Русаліної.

Бізнеследі заявили Гаранту Конституції про тиск на них шляхом погроз та фабрикування кримінальних справ

Як раніше писав «СтопКор», Микола Петренко, з яким довгі роки вела бізнес меценатка Людмила Русаліна, зізнався у своїй причетності до замовних проваджень проти жінки, а також використанні «ручних» слідчих. Про це вона розповіла під час пресконференції. За словами потерпілої, головна мета її бізнес-партнера, який перетворився на справжнього рейдера – будь-якими методами відібрати їхній спільний бізнес.

«Місяць тому після моєї пресконференції мій партнер Микола Петренко у присутності мого адвоката Олени Фролової пізно ввечері повідомив, що за замовними справами стоїть він. Що у нього є ручний кишеньковий слідчий, який повністю виконує його розпорядження. У присутності мого адвоката із вимогою підписати він передав документи, якими мене повністю усувають з мого бізнесу. І сказав: якщо я їх підпишу, то його слідчий закриє кримінальні справи і все буде добре», – розповіла тоді бізнесвумен.

Щодо Варагаш, то її історія сталася два роки тому

У липні 2018 року компанія «Еконія» зазнала атаки з боку рейдерів, тоді було зареєстровано «клон» підприємства. Справа набула широкого розголосу у ЗМІ, а вся бізнес-спільнота України та громадськість вступилися за власницю компанії Ірину Варагаш та «Еконію». Також, що найголовніше, було встановлено факт протиправних дій реєстраторів і повернуто права на майно.

Але це не кінець: 9 липня 2020 року о 06:00 ранку група Головного слідчого управління МВС України силоміць вдерлася в київський офіс компанії «Еконія» та розтрощила вхідні двері задля проведення обшуків, постанови про які вручила лише після вторгнення.

Враховуючи безліч прикладів захоплень бізнесу в Україні, виникла ініціатива створення Антирейдерської координаційної міжвідомчої ради при Президентові України. Ця ініціатива об'єднає представників усіх силових структур, бізнес-асоціацій, громадських організацій, аби діяти ефективно та жорстко при будь-якому зазіханні на приватну власність та корпоративні права. При такому підході рейдерство в країні стане радше винятком, аніж правилом.

Зазначається, що 3 вересня в столиці відбудеться круглий стіл на тему «Антирейдерська міжвідомча рада з захисту бізнесу при Президентові України: пропозиції щодо механізму і регламенту роботи».

Учасники круглого столу (представники бізнесу, громадськості, політичні діячі) запрошують до обговорення конкретних пропозицій зі створення Антирейдерської міжвідомчої ради із захисту бізнесу при Президентові України: її складу, механізмів роботи, функціоналу і регламенту роботи.