Затриманих підозрюють у підготовці провокацій під час виборів президента Білорусі / Фото Скріншот

Білоруські слідчі, які ведуть справу щодо затриманих найманців російської «ПВК Вагнера» вважають, що їхні квитки на літак до Туреччини були «алібі» на випадок розкриття.

Чоловіків, серед яких є громадяни України, підозрюють у підготовці провокацій під час виборів президента Білорусі, заявив керівник білоруської слідчої групи Олександр Агафонов в інтерв’ю ОНТ.

На думку слідства, квитки «вагнерівців» на рейс до Стамбулу 25 липня були придбані для видимості алібі, але насправді бойовики не планували нікуди летіти.

Читайте такожЗатримані у Білорусі російські бойовики катували українських бійців на Донбасі – МВС

Зокрема, за свідченнями водія, який мав доставити чоловіків до аеропорту, за годину до вильоту він отримав вказівку відвезти їх до готелю. У Національному аеропорту «Мінськ» пізніше заявили, що на борт до Стамбулу не з’явилися 33 пасажири.

«Група була організованою та керувалась за військовими стандартами. У месенджері WhatsApp була створена група “1.ру” з позначеною метою — для управління особовим складом», — заявив старший слідчий Агафонов.

За його словами, свідчення затриманих щодо мети перебування в Білорусі були непослідовними та суперечливими.

11 затриманих вважали, що летять до Венесуели, 15 — до Туреччини, двоє — на Кубу, один — у Сирію. Ще один взагалі не знав, куди летить, троє відмовилися свідчити.

«Здається сумнівним, що на одному рейсовому літаку можна здійснити переліт до країн на різних континентах», — зазначив слідчий.

Як повідомляв раніше УНІАН, у Білорусі під Мінськом затримали найманців російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.

Бойовики проживали за 1,5 км від резиденції Олександра Лукашенка. Затриманих «вагнерівців» звинувачують у підготовці терактів. Розшукують ще 200 бойовиків. Білорусь звернулася до України з проханням перевірити причетність затриманих бойовиків з «ПВК Вагнера» до скоєння злочинів в Україні. Російська «Новая газета» підтвердила особи 15 бойовиків.