Вибухи сталися під час розмінування боєприпасів у Балаклії / фото gp.gov.ua

Обвинувальний акт стосовно колишнього офіцера Збройних сил України, підозрюваного у справі щодо вибухів під час розмінування боєприпасів на технічній території військової частини у місті Балаклія (Харківська обл.) у листопаді 2019 року, скеровано до суду.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Розслідуванням встановлено, що командир загону, всупереч вимогам статутів та наказів, перебував у будівлі на адміністративній території військової частини, хоча мав бути присутнім на ділянках підрозділів, які виконують завдання із завантаження вибухонебезпечних елементів ЗРК ЗМ9 «Куб», та керувати діями підлеглих.

За інформацією відомства, також він мав забезпечити особовий склад транспортними засобами, обладнаними для перевезення небезпечних вантажів, вжити заходів до забезпечення захисту військовослужбовців і майна, організувати правильну експлуатацію, збереження озброєння та техніки.

Крім того, майор повинен був довести до відома підлеглих принципи дії вибухонебезпечних предметів та правила поводження з ними, мав перевірити знання й навички особового складу після проходження навчання з пожежно-технічного мінімуму і забезпечити їх дистанційними засобами з метою транспортування вибухонебезпечних предметів – ЗРК ЗМ9 «Куб».

«Таким чином, недбале ставлення командира загону до служби призвело до загибелі трьох військовослужбовців та отримання тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості чотирма військовослужбовцями внаслідок вибухів під час розмінування та завантаження вибухонебезпечних предметів ЗРК ЗМ9 «Куб» на технічній території військової частини в м. Балаклія у листопаді 2019 року», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за процесуального керівництва Харківської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об’єднаних сил до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього майора ЗСУ за фактом недбалого ставлення до військової служби в умовах особливого періоду, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 425 КК України).

Читайте такожЗробив бомбу та готував теракт у Маріуполі: агент спецслужб РФ отримав 6 років в'язниці

Вибухи боєприпасів на арсеналі у Балаклії

15 листопада 2019 року на технічній території складів військової частини А1352 у Балаклії Харківської області внаслідок пожежі та вибухів загинули троє військовослужбовців-саперів, ще четверо отримали поранення.

Слідчі ДБР кваліфікували подію як недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило істотну шкоду, вчинене в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 425 ККУ).

В Генштабі Збройних сил України повідомили, що за попередніми даними, вибухи на арсеналі у Балаклії спровокувало загоряння ракетного двигуна під час його завантаження в автомобіль для вивезення на утилізацію.

У березні 2021 року екс-командиру загону розмінування військової частини А1352 колишньому майору Збройних сил України було повідомлено про підозру у недбалому ставленні до військової служби, що спричинило тяжкі наслідки.