Версія ТСК суттєво відрізняється від версії правоохоронців 2017 року /  Фото УНІАН

Тимчасова слідча комісія Ради вважає причиною вибухів на арсеналі у Балаклії Харківської області 2017 року підрив заритого у ґрунт снаряду.

Про це йдеться у звіті ТСК, опублікованому на сайті парламенту 23 квітня.

У 2017 році правоохоронні органи причиною інциденту називали атаку невідомого безпілотника.

Відео дня

«Однак на засіданні Комісії 17 січня 2020 року заслухано директора Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені М. С. Бокаріуса професора Клюєва О. М., який із застосуванням фотоматеріалів детально пояснив, що причиною перших вибухів на технічній території 65 арсеналу ГРАУ ЗСУ у м. Балаклія був підрив місця відкритого зберігання боєприпасів шляхом вибуху заглиблених в ґрунт вибухових речовин, що достовірно було встановлено експертами ще під час перших виїздів на місце події», – йдеться у тексті документу.

Читайте такожУ Києві підпалили Байкове кладовище (фото)

При цьому, на думку Клюєва О. М., вказаний факт був очевидним з перших днів розслідування кримінального провадження, у рамках якого експертам Харківського науково-дослідного інституту було доручено проведення відповідної експертизи.

Технічна територія арсеналу після ліквідації пожежі налічувала до десяти воронок, тотожних місцю перших вибухів, що могло свідчити про аналогічний характер укладки вибухових речовин.

Але після озвучення експертами слідчим СБУ та процесуальним військовим прокурорам попередніх висновків, в травні 2017 року, в порушення вимог відомчих наказів Міністерства юстиції України слідчим слідчого відділу УСБУ в Харківській області, виконання експертизи експертами Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені М. С. Бокаріуса було зупинене, матеріали передано для подальшого дослідження до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Крім того, ТСК встановила, що самі матеріали справи підтверджують версію експертів: у момент вибухів жодних літальних апаратів не було.

ТСК передала отримані матеріали в Офіс президента і правоохоронні органи, однак пропозиція комісії була проігнорована, стверджують автори звіту.

Кримінальне провадження залишилось фактично без руху в слідчому відділі УСБУ в Харківській області з основною версією − знищення арсеналу безпілотним літальним апаратом.

Тому комісія ухвалила рішення призначити комплексну експертизу, аби встановити характер і спосіб утворення воронки на місці перших вибухів – у зоні 67 та 69 майданчиків відкритого зберігання арсеналу.