Білогірське водосховище, 18 липня 2020 року / фото Крим.Реалії

У анексованому Криму на межі висихання Білогірське та Тайганське водосховища.

Про це пишуть «Крим.Реалії» з посиланням на активіста руху «Вільний Крим» Решада Меметова.

Так, стан Білогірського водосховища в анексованому Криму в липні значно погіршився. Після висиханням верхньої водойми в травні цього року, зараз повністю пересохла і середня частина водосховища.

Відео дня

Ріка Біюк-Карасу, яка живить Білогірське водосховище, нині перетворилася у струмок.

Читайте такожНа дамбі Північно-Кримського каналу пройшла акція проти водопостачання окупованого півострова (фото)

За інформацією місцевих жителів, такого низького рівня води у цю пору року на їхній пам'яті ще не було, пишуть «Крим.Реалії».

«Ситуація дуже тривожна, водосховище на межі висихання, а це значить, що знищуються флора і фауна водойми, які формувалися десятиліттями», — розповідає активіст Решад Меметов.

Він зазначив, що зараз на водосховищі ведеться інтенсивна риболовля. Цього тижня також російські військові проклали водогін із Тайганського водосховища до Сімферополя.

«Тобто, заберуть останні залишки води на потреби кримської столиці. Тож восени маємо всі шанси вперше в історії побачити пересохлими як Білогірське, так і сусіднє Тайганське водосховище», — наголошує активіст.

Річка Біюк-Карасу в місці впадання в Білогірське водосховище / фото Крим.Реалії

Як повідомляв УНІАН, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з островом. Після окупації Криму Росією в 2014 році постачання води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Екологи звертають увагу, що регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення грунту на півострові.