Кагор – це невід’ємна складова традиційного святкування Великодня як і смачний куліч та писанки! Його використовують в церемонії причастя і в інших церковних ритуалах. Однак купити кагор можна і в звичайних магазинах. Багато українців обирають саме це вино для святкового столу до Великодня. Фахівці з Асоціації Сомельє України, які щороку тестують популярні смаки розповіли, яке вино вважається справжнім кагором і як самостійно вибрати хороший продукт.

Кагор, його ще називають, церковне вино. Церковне - тому що саме кагор християни використовують для таїнства причастя. Хліб і вино символізують плоть і кров Христову, а чаша з вином - символ єдності і порятунку.

Кагор виготовляють з найсолодшого, зрілого винограду. Щоб отримати насичений темний колір вина, виноградний сік разом з шкіркою і кісточками нагрівають до 60 градусів в спеціальних ємностях,  за допомогою пари, витримують при цій температурі не менше доби, потім охолоджують, відпресовують сік і починається процес бродіння. Ще до завершення бродіння кагор кріплять (зупиняють бродіння), щоб вино було солодким за рахунок натуральних виноградних цукрів.

Відео дня

Чому кагор дорожче столових вин?

У цьому випадку  заощаджувати не варто. Виробництво кагору обходиться дорожче через складну технологію. Кагор може бути ординарний і марочний. Ординарне вино, як правило, без витримки, або з витримкою в дубовій бочці не більше півроку. Інформацію про час збору врожаю і витримку вина, ви знайдете на етикетці пляшки. Якщо там написано просто «вино столове солодке» - це не кагор. Повинно бути написано: «Вино виноградне кріплене спеціального типу десертне солодке червоне «Кагор»

Як обрати якісний кагор?

Варто пам'ятати про те, що якісний кагор не може бути маркований як «вино фруктове» або «вино фруктове напівсолодке». Кагор, згідно Державного стандарту – це виключно виноградне десертне вино спеціального типу. Поряд зі словом «Кагор» може бути і додаткова власна назва, яка відрізняє вино різних виробників, а відповідно: склад винограду,  міцність та цукристість, нюанси в технології, що являється особливою характеристикою виробника.

Які основні відмінності справжнього кагору від звичайного солодкого червоного вина?

Основна відмінність даного вина в спеціальній технології приготування, де використовується витримка подрібнених ягід при відповідній температурі для досягнення спеціальних органолептичних характеристик. Мінімальна міцність класичного кагору повинна становити 15%, а вміст цукру – не менше140 г/дм³. Саме на ці показники варто звертати увагу при виборі вина.

Як оцінювати справжній кагор за зовнішнім виглядом?

У вині не повинно бути осаду і помутніння. Вино має бути прозорим, а його колір насиченим темно червоним з гранатовим чи рубіновим відтінком. В іншому випадку ви ризикуєте придбати не те вино.

Щоб перевірити чи гарний кагор ви купили налийте його в келих і покрутіть. Під час стікання вина на стінках келиха повинні утворитися «краплі-слізки».

У 2021 – му році шляхом закритого тестування кагорів українського виробництва високу оцінку смакових та ароматичних характеристик отримав кагор від ТМ KOBLEVO. Іван Бачурін - Президент Асоціації Сомельє України  зазначив: «Гарний кагор -вино KOBLEVO з лінійки Bordeaux - «Кагор Кара-Баш» - це ароматне вино, в якому переважають ноти свіжих чорних ягід, ягідного джему і чорного шоколаду, а смак його ягідно-вершковий, з шоколадною гірчинкою в післясмаку.».

Ми з’ясували у головного технолога виноробні як виробляють улюблений українцями кагор.

Тетяна Матвєєва, головний технолог виноробні KOBLEVO:

 «При виготовленні вина Кагор KOBLEVO Кара-Баш використовують лише стиглий виноград червоних європейських сортів, з високим вмістом цукрів. Виноградну ягоду подрібнюють і підігрівають до 65 градусів в спеціальних ємностях – термовініфікаторах, далі кагор готують за спеціальною, розробленою нашими спеціалістами технологією, що прописана в наших Технологічних інструкціях. Кагор KOBLEVO Кара-Баш узяв свою назву від тюрків, які в давні часи проживали на нашій території і виноградні ягоди насичено-червоного кольору називали «кара баш» що з тюркського переводиться як «чорна голова». Вино має темно червоний колір з рубіново-гранатовими відтінками, багатогранний фруктовий з джемовим відтінком аромат, що вабить своєю виразністю, а насичений, повний з легкою оксамитовою терпкістю смак, зігріває кожною краплею і заворожує приємним, тривалим післясмаком.

Сомельє рекомендують відкривати пляшку Кагору за 20 хвилин до вживання - так аромат вина проявить себе у всій красі. Пити це вино потрібно невеликими ковтками, насолоджуючись кожною краплею. А щоб вино не окислювалося, відразу після вживання, пляшку потрібно щільно закрити пробкою. Смакує кагор з фруктами, сирами, десертами та великодньою випічкою.

Придбати кращий кагор України легко за посиланням!

Щасливого Великодня Вам та Вашим родинам!

Зловживання алкоголем шкодить вашому здоров'ю