Інспектори ФІФА в Катарі / picture-alliance/dpa/Stringer

ФІФА спростовує звинувачення в отриманні багатомільйонного хабара від Катару за право проведення чемпіонату світу 2022 року.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Коментуючи звинувачення в корупції, висунуті журналістами The Sunday Times на основі договору на право телетрансляції матчів ЧС-2022, що потрапив до рук ЗМІ, представники ФІФА вказали, що вже заявляли про свою позицію з цього питання. При цьому вони послалися на опубліковану у 2017 році доповідь колишнього спеціального розслідувача Майкла Гарсії, який очолював слідчу палату комітету з етики ФІФА.

Відео дня

Sunday Times раніше повідомив, що ФІФА підписала з катарським телеканалом Al Jazeera договір на право трансляції матчів за три тижні до офіційного прийняття рішення про місце проведення ЧС.

Читайте такожКатар шахрайським шляхом отримав право на проведення ЧС-2022 - екс-президент ФІФА

Документ, копія якого була опублікована на сайті видання, підтверджує, що канал Al Jazeera, що належить шейху Катару, заплатив ФІФА $150 млн за право на трансляцію на території країн Середнього Сходу та Північної Африки всіх змагань, що проходять під егідою ФІФА в 2015-2018 рр.

Другий пункт контракту свідчить, що за таку ж суму ($150 млн) канал Al Jazeera отримав також право на трансляцію всіх футбольних подій ФІФА в період з 2019-го по 2022 рік, включаючи чемпіонат світу. Окремо в документі уточнюється, що, в разі перемоги заявки Катару, ФІФА отримає додаткові $100 млн в якості бонусу.

Підписи представників Al Jazeera та керівників ФІФА під договором датуються 11 листопада 2010 року. При цьому офіційно про те, яка країна отримає право на проведення ЧС-2022 року, оголосили 2 грудня 2010 року.

Sunday Times написав також, що дочірня компанія каналу Al Jazeerа - BeIN Media Group – зобов'язалася перевести ФІФА ще $480 млн до 2013 року за права на трансляцію чемпіонатів 2026-го і 2030 років.

В даний час розслідуванням кримінальної справи за обвинуваченням ФІФА в корупції при виборі країни-господаря ЧС-2022 року займається прокуратура Швейцарії.

У 2010 році на право прийняти у себе ЧС-2022, крім Катару, претендували США, Австралія, Південна Корея і Японія.