ФІФА готовий діяти рішуче в питанні проведення клубного чемпіонату світу / REUTERS

Міжнародна федерація футбольних асоціацій (ФІФА) затвердила новий формат проведення клубного чемпіонату світу.

Разом з тим, топ-клуби Європи не мають наміру підтримувати це рішення організації та брати участь в цьому турнірі, повідомляє SportArena з посиланням на BBC.

Оновлений формат чемпіонату світу для клубів виглядає наступним чином: в ньому будуть приймати участь 24 команди, 8 з яких — європейські, 6 — південноамериканські, по 3 — від Азії, конфедерації Північної та Центральної Америки, Африки, 1 — з Океанії.

Відео дня

КЧМ буде проводитися раз на чотири роки в червні-липні замість Кубка Конфедерацій. Перший розіграш турніру відбудеться 2021 році.

ФІФА передбачає, що кожен клуб може заробити за 60 мільйонів євро за участь.

Асоціація європейських клубів (ЕСА) відразу ж висловила свою точку зору, заявивши, що топ-клуби Європи будуть ігнорувати даний турнір.

В УЄФА були також не в захваті від цієї ідеї, адже вона може суттєво вплинути на календар міжнародних матчів. Згідно з інформацією ЗМІ, новий КЧМ повинен проходити з 17 червня по 4 липня, якраз після відбіркових ігор до чемпіонату світу-2022 і перед Кубком африканських націй.

У ФІФА заявили, що розуміли всю щільність календаря ігор збірних і відчували, що в цей проміжок можна провести клубний ЧС.

Раніше клубний чемпіонат світу проводився щороку в грудні і в ньому брали участь 7 команда з 6 конфедерацій. Чинним володарем кубка є мадридський Реал.