Майстер спорту з плавання Михайло Романишин за місяць і п'ять днів подолав уплав більше 900 кілометрів української ділянки Дніпра, встановивши рекорд України.

Відео дня

Як повідомляє кореспондент УНІАН, рекорд було зафіксовано сьогодні в Херсоні, де фінішував плавець, який 5 серпня розпочав свій заплив на кордоні України з Білоруссю.

Зокрема, присутня на заході керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова повідомила про досягнення нового рекорду - подоланні вплав розташованої на території нашої країни ділянки річки Дніпро.

За словами Вєтрової, спортсмен проплив понад 900 кілометрів.

Після фінішу Романишин зазначив, що головна мета його запливу - пропаганда спорту і здорового способу життя.

Читайте такожРейтинг WTA: Світоліна увійшла до топ-3, Ястремська оновила особистий рекорд

«Тільки не називайте мене екстремалом. Те, що я роблю, зовсім не екстремальний вид спорту. Я не люблю ризик, не прихильник того, щоб випробувати організм на міцність граничними навантаженнями. Те, що я роблю, завжди продумано і відпрацьовано на тренуваннях», - сказав він журналістам.

Спортсмен не вважає заплив важким і виснажливим.

«Я навіть отримував задоволення, оскільки бачив, яка гарна наша країна. Щоправда, дуже розчарувала екологічна ситуація. Я бачив, що скидається в Дніпро, часто відчував дуже неприємний запах. Це неприпустимо», - розповів плавець.

У свою чергу його тренер Карен Абрамов розповів, що деякі ділянки були серйозним випробуванням як для нього, так і для Романишина.

Також, за словами тренера, не завжди вдавалося робити зупинки тоді, коли цього вимагала ситуація.

«Михайло щодоби плив 10 годин, спав по 6 годин, їв за спеціальним графіком. І графік харчування потрібно було дотримуватися максимально чітко, адже цей заплив - постійна витрата енергії у величезних кількостях. Тому Михайлу доводилося їсти і в воді, оскільки не завжди була можливість вийти на берег: машина не могла під'їхати або через рельєф місцевості, або через те, що ми пропливали через територію заповідника, куди в'їзд заборонявся», - сказав Абрамов.

Романишин додав, що цей заплив є першим етапом більш масштабного проекту. У наступному році він планує уплав подолати Чорне море за маршрутом «Одеса-Стамбул».