Wi-Fi можеть працювати повільно через низку причин / фото ua.depositphotos.com

Фахівці міжнародної компанії з розробки антивірусного програмного забезпечення ESET розповіли, як з'ясувати причини повільного Wi-Fi з'єднання і виправити проблему самостійно.

Серед найбільш поширених причин повільного Wi-Fi з'єднання і низької швидкості інтернету в компанії називають:

  • неправильне розташування роутера: так, на якість сигналу може впливати велика відстань від роутера до пристроїв і блокування його фізичними перешкодами;
  • застарілу модель роутера, яка може вимагати оновлення програмного забезпечення;
  • велику кількість пристроїв, які намагаються підключитися до роутера одночасно, що може перевантажувати мережу і погіршувати роботу інтернету.
  • наявність на пристроях програм, які вимагають особливої пропускної здатності, наприклад, ігрових додатків;
  • роботу бездротових сигналів на різних діапазонах частот і каналах Wi-Fi.

У разі використання сусідами того ж каналу, що і у вашій домашній мережі, його пропускна здатність може бути перевищена. У такому випадку фахівці рекомендують спробувати зменшити діапазон самостійно за умови відсутності автоматичного регулювання.

Відео дня

За даними ESET, діапазон частот 5 ГГц пропонує більше каналів Wi-Fi на вибір, ніж діапазон 2,4 ГГц. Хоча покриття може бути кращим в разі вибору першого варіанту, швидкість буде більшою з меншим діапазоном частот.

  • обмеження швидкості інтернету провайдером через перевищення використання даних користувачами або перевантаження мережі.
  • підключення сторонніх осіб до Wi-Fi: наприклад, ваші сусіди можуть спробувати безкоштовно скористатися послугами вашого Wi-Fi, вгадавши легкий пароль до нього.
  • використання VPN;
  • наявність шкідливого програмного забезпечення на пристрої, який може працювати у фоновому режимі, підключатися до інших пристроїв через Інтернет і використовувати пам'ять, погіршуючи роботу Wi-Fi.

Як виправити повільне Wi-Fi з'єднання

Для початку фахівці рекомендують розмістити роутер в центрі приміщення, змінити частотний діапазон або канал Wi-Fi, якщо поточний перевантажений з'єднаннями. Після цього слід перезавантажити роутер, встановити доступні оновлення і не забувати робити це регулярно.

Крім того, в компанії ESET планують перевірити, які пристрої підключені до домашньої мережі, і відключити пристрої, які не використовуються. Також слід видалити програми і завдання, які вимагають використання великих потужностей і можуть працювати у фоновому режимі.

"Якщо у вас застаріла модель роутера, подумайте про його заміну на новий, більш сучасний. При збільшенні кількості пристроїв або нестабільності роботи Інтернету слід змінити провайдера або оновити свій пакет інтернету", - додали в компанії.

Також варто перевірити свої пристрої на наявність шкідливих програм, які можуть використовувати обчислювальну потужність роутера і погіршувати роботу Wi-Fi. Щоб мінімізувати подібні ризики, слід змінити за замовчуванням паролі для всіх пристроїв і створити надійну і унікальну комбінацію для захисту роутера.

Крім того, для захисту смарт-пристроїв і ноутбуків фахівці рекомендують використовувати рішення з безпеки, а також включати VPN при підключенні. Щоб уникнути використання відомих вразливостей, необхідно регулярно оновлювати всі пристрої, включаючи роутер. Також слід перевірити, чи увімкнене мережеве шифрування WPA2 або WPA3.

Довідка. ESET - експерт в області захисту від кіберзлочинності і цифрових загроз, міжнародний розробник рішень з ІТ-безпеки, провідний постачальник в області створення технологій виявлення загроз. Заснована в 1992 році, компанія ESET сьогодні має розширену партнерську мережу і представництва в більш ніж 180 країнах світу. Головний офіс компанії розташований в Братиславі, Словаччина.