Куди краще поставити роутер в квартирі: інтернет стане швидше / фото ua.depositphotos.com

Сучасні Wi-Fi мережі можуть бути досить непередбачуваними, оскільки їх надійність залежить від різних факторів. Якість зв'язку може залежати як від стану лінії до роутера й його технічних характеристик, так і банально від вашого провайдера. 

Але найголовніший фактор, від якого залежить швидкість інтернету – розташування роутера. Не всі знають, що існують певні місця, куди категорично не можна ставити девайс, щоб не псувати з'єднання. Тому сьогодні розповімо про нюанси у використанні мережевої техніки.

Топ-5 місць, де не можна розміщувати Wi-Fi роутер

  • На підлозі. Все просто – в такому випадку частина сигналу буде йти банально в землю.

    Відео дня
  • У кутах кімнати. Роутер, розміщений в кутку, може створювати "мертві зони" з поганим сигналом в інших частинах будинку.

  • На сонці, поруч з батареєю опалення, та й загалом з будь-якими іншими джерелами тепла.
  • Поблизу мікрохвильової печі або інших "важких" побутових приладів, які працюють в тому ж діапазоні частот (2.4 Ггц), що й більшість Wi-Fi роутерів. Інакше кажучи – на кухні.

  • Поруч з акваріумом. Як мінімум через те, що резервуар з рибами створює підвищену вологість. Плюс, вода перешкоджає проходженню радіохвиль, яке буде впливати на роздачу інтернету. 

Також корисна практика відключити від роутера прилади, які прямо зараз не використовуються – наприклад, смартфон, "розумні" колонки та інші пристрої. Тим самим можна збільшити швидкість інтернету.

Знайшли ідеальне місце для Wi-Fi роутера

Коробка з інтернетом повинна знаходитися якомога вище від підлоги, тому що сигнал від роутера поширюється дугоподібно. Найбільш ідеальне місце – геометричний центр квартири (або будинку) на висоті 1,5-2 метри. Але чим вище – тим краще.

Як правило, оптимальним місцем розташування для роутера вважається коридор, оскільки сигнал легко проникає в найближчі кімнати, а між роутером і мобільним гаджетом зазвичай розташовується не більше однієї стіни. Втім, варто зауважити, що при такому розташуванні роутер доведеться закріплювати на стіні, а це вимагає певних хитрощів.

Куди вдома поставити Wi-Fi роутер, щоб інтернет став швидше: знайшли ідеальне місце

Загалом, при виборі оптимального для вас місця для розміщення Wi-Fi роутера враховуйте його доступність для всіх кімнат або більшості з них, а також кількість стін, які можуть знизити якість сигналу.

Водночас варто розуміти, що швидкий прийом Wi-Fi сигналу залежить насамперед від площі покриття мережі, тому іноді збільшити швидкість інтернету навіть при правильній установці обладнання не вийде. В цьому випадку рекомендується встановити Wi-Fi репітер – пристрій, який виступає проміжною ланкою в мережі Wi-Fi і здатний збільшити площу покриття сигналу.

Втім іноді, навіть незважаючи на всі хитрощі, швидкість інтернету все одно не збільшити – тоді, можливо, час задуматися про покупку нової моделі. УНІАН розповідав, як вибрати хороший роутер в 2023 році, й на чому можна та не можна заощадити. 

Вас також можуть зацікавити новини: