Як вибрати роутер і не прогадати: керівництво / фото ua.depositphotos.com

Існує безліч характеристик, які потрібно враховувати при виборі роутера. Вони допоможуть поліпшити якість підключення до інтернету, й загалом зроблять експлуатацію ефективнішою.

Ми зібрали для вас основні моменти, на які варто звернути увагу при покупці – аби й з якістю не помилитися, й одночасно не переплатити

Визначтеся з типом WAN-порту

Той момент, де не можна прогадати. Це перша характеристика, на яку варто звернути увагу при покупці роутера. Саме від WAN-порту залежить, чи буде пристрій працювати з вашим провайдером.

Відео дня

Існують наступні формати: DSL (підключає через телефонну лінію) і Ethernet (для роботи через спеціальні канали провайдера). Деякі, більш дорогі роутери, підтримують відразу кілька форматів, але вони зустрічаються дуже рідко.

Перевірте сумісність з провайдером

Якщо ви вже вирішили, з яким провайдером бажаєте працювати, потрібно уточнити у них, для яких роутерів доступні їх мережі. У деяких випадках технології підключення є специфічними, тому всі нюанси потрібно уточнювати заздалегідь. 

Виберіть кількість і тип LAN‑портів

Це роз'єми, до яких підключаються інші пристрої (ПК, консолі, телевізори) – загалом ті, які вимагають стабільного доступу до мережі через провід. Такий спосіб підключення характеризується вищою швидкістю, яка не залежить від відстані та перешкод. 

Врахуйте стандарти Wi-Fi

На сьогодні, найбільш поширеними є 802.11n, 802.11ac, 802.11ax..

  • Перший варіант досить архаїчний і підтримує лише швидкість до 600 Мб/с.
  • Другий, найактуальніший, використовується в більшості роутерів, підтримує швидкість до 6,77 Гбіт/с.
  • Третій варіант – найбільш "просунутий" і підтримує швидкість до 9,6 Гбіт/c.

Важливо врахувати, що реальні показники відрізняються від максимальних і залежать від багатьох зовнішніх факторів.

Перевірте підтримувану кількість діапазонів Wi-Fi

Деякі роутери можуть підтримувати одночасно кілька Wi-Fi мереж. Як правило, моделі розподіляють дані між діапазонами 2,4 ГГц і 5 ГГц. Перший є ідеальним для смартфонів і офісної техніки для роботи з офісними програмами. Другий використовується для "важкого" контенту, наприклад, відео та гри. 

Наявність USB-порту буде плюсом

Ця особливість дозволяє підключати до роутера додаткові пристрої та віддалений доступ. Також з нею буде можливість підключення до інтернету в тому випадку, коли кабель відмовився працювати. Тобто, через USB‑порт можна під'єднати накопичувач або бездротовий модем.

Раніше УНІАН ділився порадами, як прискорити домашній Wi-Fi до максимуму. Вони актуальні як для власників великих приватних будинків, так і жителям квартир з товстими стінами.

Також розповідали, як правильно вибрати повербанк і не пошкодувати. Ці гаджети самі по собі прості й універсальні. Вони підходять практично всім сучасним телефонами та мало чим відрізняються в модельному ряді. Але дещо про них все-таки потрібно знати.

Вас також можуть зацікавити новини: