10 порад як створити безпечний пароль / фото ua.depositphotos.com

Більшість людей при створенні пароля для онлайн-сервісів, використовують прості комбінації символів, включаючи дату народження, ім'я дитини і так далі. Найбільша помилка  – використовувати один і той же пароль для різних сайтів і акаунтів. Такі паролі можна зламати менше ніж за хвилину.

З нагоди Всесвітнього Дня Пароля, розберемося як створити максимально безпечний пароль і запобігти його злому.

Перевірте свій пароль на надійність

Нижче наведено список ознак ненадійного пароля. Якщо ваш пароль відповідає хоча б одному з цих пунктів, вам слід якнайшвидше його поміняти.

Відео дня
  1. Ви використовуєте прості сполучення чисел і букв або відомі фрази: 123456, пароль, Iloveyou, 111111, qwerty, admin і т.д.
  2. Ваш пароль містить ваше ім'я, прізвище, номер телефону, ім'я улюбленого виконавця тощо.
  3. Ваш пароль складається лише з літер або цифр і містить менш ніж п'ять символів.
  4. Вам подобається використовувати однакові або сусідні символи, такі як 222222, xcvbnm та популярні скорочення.

Створіть новий безпечний пароль

  • Насамперед слід відмовитися від найпростіших комбінацій клавіш. Якщо ви оберете qwerty, 12345 або іншу просту послідовність букв або цифр, зламати її не важко. Але якщо ви об'єднаєте кілька літер і числових значень, наприклад, пароль 24qt51 стане більш надійним.
  • Зараз більшість сайтів не дозволяють створювати короткі паролі, оскільки їх легко зламати спеціальними програмами. Для надійного пароля краще використати фразу. При цьому чим більш унікальною або абсурдною буде фраза, тим складніше її зламати, наприклад, "квіткапідводою".
  • Не використовуйте передбачувані числа, такі як дати, номери телефонів, номери будинку, квартири і т. д. Крім того, не використовуйте в паролях загальновідомі константи, такі як Пі чи послідовність Фібоначчі.
  • Найбезпечніший пароль повинен складатися не менше ніж із 8 символів, містити великі та маленькі літери, цифри та додаткові символи, доступні на клавіатурі, такі як /? !! <> [] {}. Але не замінюйте символи такими очевидними словами, як P@$$w0rd. Чим ближче пароль до випадкової послідовності, тим складніше його підібрати. Гарний приклад - X29jk! O {.
  • Якщо ви користуєтесь сервісом менеджера паролів, вам не потрібно пам'ятати свої паролі. Однак це не захистить вас від хакерів. Програми керування паролями просто зберігають ваші паролі в безпеці для вашої зручності, щоб вам не доводилося вводити їх щоразу при вході до свого облікового запису. Але це не означає, що зловмисник не зможе отримати пароль до цього сервісу.
  • Використовуйте двоетапну автентифікацію на важливих сайтах, таких як PayPal, онлайн банк, соціальні мережі. Так, це не завжди зручно, але надійно.
  • Не використовуйте один пароль для різних сайтів. Наприклад, якщо ваш обліковий запис Facebook буде зламаний, хакери отримають доступ до інших ваших облікових записів у соціальних мережах. Кожен обліковий запис повинен мати свій унікальний пароль.
  • Щоб створити складний пароль, можна використовувати генератор паролів. Якщо ви не довіряєте їм, просто змініть останні кілька символів.
  • Не використовуйте паролі під час використання загальнодоступної точки доступу Wi-Fi.
  • Періодично змінюйте паролі. Навіть якщо у вас надійний пароль, рекомендується час від часу змінювати його для власної безпеки.

Висновок

Будьте обережні зі своїми паролями. Не діліться ними ні з ким і не зберігайте записи на видному місці. Також не варто зберігати паролі в Інтернеті або навіть окремому файлі на комп'ютері.

Крім того, ми хотіли б відзначити, що створення надійного пароля – не єдиний спосіб захистити себе від хакерів. Ви також можете використовувати віртуальну приватну мережу, яка шифрує ваші дані та забезпечує додатковий рівень онлайн-безпеки. Ви можете спробувати VPN Сlient від Nektony, який пропонує безкоштовний 7-денний пробний період.

Раніше УНІАН ділився рекомендаціями, як правильно користуватися смартфоном, щоб батарея прослужила якомога довше. Також ділилися нюансами про те, як правильно ставити смартфон на зарядку

Вас також можуть зацікавити новини: